Με την τελευταία απόφασή της για το VDSL η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) …επιστρέφει τη μπάλα για τη νέα υπηρεσία στους «παίχτες» της αγοράς. ΟΤΕ και εναλλακτικοί πάροχοι αφού πάρουν επίσημα τη νέα απόφαση της Επιτροπής, τις επόμενες ημέρες, θα χρειασθεί να συνεννοηθούν ώστε να δημιουργηθεί το πλαίσιο για τη χονδρική διάθεση του VDSL. Χρειάζεται, μεταξύ άλλων, να καταστεί η υπηρεσία πλήρως λειτουργική, να οριστεί ο ολοκληρωμένος τιμοκατάλογος και να ενσωματωθούν οι διαδικασίες στα πληροφοριακά συστήματα.
Στη φάση αυτή και οι δύο πλευρές αντιδρούν μάλλον μουδιασμένα. Ο ΟΤΕ δεν εκφράζεται με την αιτιολογία ότι θα πρέπει οι υπηρεσίες του να μελετήσουν τη νέα απόφαση και να διαπιστώσουν αν πράγματι έχουν φύγει οι προϋποθέσεις που τίθεντο με την αρχική απόφαση, η οποία όπως είναι γνωστό ξεσήκωσε έντονες αντιδράσεις από όλους τους ενδιαφερόμενους. Οι εναλλακτικοί πάροχοι δείχνουν να μην κατανοούν πως η ΕΕΤΤ εν τέλει απεφάνθη πως δεν υπάρχει συμπίεση περιθωρίου κέρδους, κάτι που τις προηγούμενες μέρες ήταν προς συζήτηση, με την πλευρά τους να εμφανίζεται σίγουρη ότι η απόσταση στις τιμές δεν είναι η αναγκαία για να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός.
Σε κάθε περίπτωση όμως τα εμπορικά τμήματα των εναλλακτικών ξεκινούν να αντιμετωπίζουν το VDSL με άλλη διάθεση αφήνοντας στο ρυθμιστικό τμήμα τα υπόλοιπα θέματα. Είναι σαφές ότι οι Forthnet, hellas online, Wind, Cyta και On Telecoms δεν ξεκινούν από την ίδια αφετηρία. Η Cyta π.χ. παρέχει ήδη τη νέα υπηρεσία από τα αστικά της κέντρα και όλες οι υπόλοιπες εταιρείες έχουν διαφορετικό βαθμό ετοιμότητας για το VDSL.
Άλλωστε, μια από τις παραμέτρους της τηλεπικοινωνιακής αγοράς που ανέδειξε η υπόθεση VDSL είναι ότι οι εναλλακτικοί φορείς δύσκολα μπορούν να πετύχουν μια ενιαία φωνή. Ο καθένας εκφράστηκε με το δικό του τρόπο και αν και υπήρξαν κοινές περιοχές, οι διαφορές ήταν ορατές.
Τώρα, εφόσον ο ΟΤΕ ανταποκριθεί και παρουσιάσει στους εναλλακτικούς μια υπηρεσία χονδρικής που δεν θα επιδέχεται πολλές ενστάσεις, το ζητούμενο θα είναι ποιος από τους παρόχους θα βγει πρώτος στο VDSL μαζί ή λίγο μετά τον ΟΤΕ. Και αυτό, σε μια αγορά η οποία με βάση τα στοιχεία που έχει ήδη παρουσιάσει το infocom.gr δεν προχωρά το ίδιο ικανοποιητικά, όπως στο παρελθόν, αποκτά μεγαλύτερη σημασία. Ακόμα και αν κανείς δεν θεωρεί πως οι καταναλωτές θα κάνουν ουρά για τη νέα υπηρεσία το γεγονός ότι ο ΟΤΕ θα πουλά τα 30 Mbps σε μια τιμή πολύ κοντά σε αυτήν του τιμοκαταλόγου (χωρίς δηλαδή προσφορά) των εναλλακτικών για τη μεγαλύτερη ταχύτητα του ADSL, κινητοποιεί τα επιτελεία των εταιρειών και η συνέχεια προμηνύεται ενδιαφέρουσα…
Η ΕΕΤΤ στο μεταξύ μετά τον καταιγισμό των αντιδράσεων επανέρχεται στην πρότερη λογική της. Στελέχη της λέγουν πως προσάρμοσε το κοστολογικό της μοντέλο και για το VDSL και έτσι έκανε τους αναγκαίους ελέγχους στα τιμολόγια λιανικής και χονδρικής. Προσθέτουν επίσης πως θα εξετάσουν τις ενστάσεις των εναλλακτικών, εφόσον κατατεθούν και αν φανεί πως υπάρχει θέμα συμπίεσης περιθωρίου το όλο θέμα θα επανεξεταστεί.