Κοινοτικά κονδύλια ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ, περικόπτονται από το Επιχειρησιακό πρόγραμμα Ψηφιακή Σύγκλιση του ΕΣΠΑ.
Όπως δήλωσε ο Υπουργός Ανάπτυξης, Μεταφορών, Επικοινωνιών και Δικτύων Κωστής Χατζηδάκης, η περικοπή κρίθηκε αναγκαία, ώστε να μη χαθούν κοινοτικοί πόροι, αφού το Υπουργείο εκτίμησε ότι δεν θα μπορούσαν να απορροφηθούν.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο της αναθεώρησης του ΕΣΠΑ η οποία συζητείται το διάστημα αυτό με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ελληνική πρόταση είναι να μεταφερθούν 300 εκατ. ευρώ από τον τομέα Ψηφιακή Σύγκλιση προς το πρόγραμμα της Ανταγωνιστικότητας και Επιχειρηματικότητας. Η διαδικασία έγκρισης είναι σε εξέλιξη και οι τελικές αποφάσεις αναμένονται το Νοέμβριο.
Όπως είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και Υποδομών με την προτεινόμενη αναθεώρηση επιδιώκεται η αύξηση των πόρων που στοχεύουν στην υποστήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και στην ενίσχυση της απασχόλησης των νέων. Τα δύο προγράμματα που περικόπτονται (περικοπές έχουν αποφασιστεί και για το επιχειρησιακό Διοικητική Μεταρρύθμιση) είναι τα τελευταία στις απορροφήσεις και – σύμφωνα πάντα με τον κ. Χατζηδάκη – «υπήρχε όχι απλώς πιθανότητα, αλλά βεβαιότητα απώλειας κοινοτικών κονδυλίων». Στο Ψηφιακή Σύγκλιση το ποσοστό των νομικών δεσμεύσεων είναι στο 32,9% και στο Διοικητική Μεταρρύθμιση 36,1%.
Ο Κ. Χατζηδάκης ρωτήθηκε από το infocom.gr εάν τελικά έχει ενταχθεί στο υπό αναθεώρηση ΕΣΠΑ (2007 – 2013) το έργο της δημιουργίας δικτύου οπτικών ινών FTTH. Η απάντηση ήταν πως πρόκειται για ένα θέμα που παραμένει ανοιχτό καθώς δεν έχουν ολοκληρωθεί οι ενέργειες που απαιτείται να προηγηθούν για την ένταξή του FTTH σε ένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα.
Αναφορικά με τις πρωτοβουλίες του αρμόδιου υπουργείου για την επιτάχυνση και απλοποίηση των διαδικασιών του ΕΣΠΑ μεταξύ άλλων προωθούνται τα εξής:
– Αλλάζει το σύστημα διαχείρισης πιστώσεων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, με μείωση του αριθμού των απαιτούμενων υπογραφών, κατά περισσότερο από 60%. Μέχρι σήμερα, η διαχείριση των πιστώσεων του ΠΔΕ γίνεται καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους και για κάθε έργο ξεχωριστά από το υπουργείο Ανάπτυξης. Προϋποθέτει έτσι ένα σημαντικό αριθμό υπογραφών από τις αρμόδιες υπηρεσίες, που οδηγούσε σε καθυστερήσεις στο ρυθμό υλοποίησης των έργων. Αντίθετα με τη νέα πρόβλεψη, το υπουργείο Ανάπτυξης θα εγκρίνει στην αρχή κάθε έτους τις πιστώσεις γενικά για κάθε Αποκεντρωμένη Διοίκηση και κάθε υπουργείο και τα οποία ακολούθως, θα έχουν την ευθύνη της διαχείρισης. Ενδεχόμενη υπέρβαση του αρχικού ανώτατου ποσού που κατά περίπτωση προβλέφθηκε ανά φορέα, δεν θα είναι δυνατή.
– Μειώνονται ορισμένα διαδικαστικά στάδια για την ένταξη των έργων στο ΕΣΠΑ και τον έλεγχο τους. Η Ελλάδα διαθέτει ένα αξιόπιστο πρόγραμμα διαχείρισης. Ωστόσο, επανεξετάζεται προκειμένου να αφαιρεθούν όσες διαδικασίες προκαλούν δυσανάλογες επιβαρύνσεις και καθυστερήσεις ως προς το όφελος που προσφέρουν. Πιο συγκεκριμένα:
α) η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος που αφορά τα διάφορα Επιχειρησιακά Προγράμματα και απευθύνεται στους τελικούς δικαιούχους, στο εξής θα γίνεται άπαξ και για όλη την εναπομείνασα περίοδο. Δηλαδή, δεν θα επαναλαμβάνεται.
β) απλουστεύεται η διαδικασία ένταξης των έργων. Στο εξής θα εκδίδεται κατευθείαν η απόφαση ένταξης και θα απευθύνεται στον τελικό δικαιούχο , ο οποίος αν εντός λ.χ. 30 ημερών δεν αντιταχθεί, τότε θα τεκμαίρεται πως την αποδέχεται και το αντίστοιχο έργο, έχει ενταχθεί.
γ) προβλέπεται η αυστηρή τήρηση των προθεσμιών εντός των οποίων οι διαχειριστικές αρχές οφείλουν να εκτελούν τις εγκρίσεις για τα έργα. Η προθεσμία θα ορίζεται ρητά και θα είναι δεσμευτική.
Επίσης λαμβάνονται μέτρα, από κοινού με όλους τους συναρμόδιους φορείς, για τον περιορισμό των καθυστερήσεων που δημιουργούν οι πολυπληθείς προσφυγές των υποψήφιων αναδόχων κατά την εξέλιξη των διαγωνισμών ανάθεσης έργων, μελετών κλπ. Πρόθεση του υπουργείου είναι η θέσπιση υποχρέωσης καταβολής ενός παραβόλου, από μέρους όσων επιθυμούν να προσβάλουν τον εκάστοτε διαγωνισμό ενώπιον των αρμοδίων αρχών.
Παράλληλα έχει ξεκινήσει και η διαπραγμάτευση για την επόμενη προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ, 2014-2020 και η οποία χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα δύσκολη. Με βάση τις προτάσεις που παρουσίασε πέρσι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή- οι οποίες βασίζονται στην κλείδα κατανομής που ίσχυε από το 1999 – οι πόροι που προβλέπονται για την Ελλάδα, μειώνονται από 20 δισ. που ήταν στην προηγούμενη προγραμματική περίοδο, σε μόλις 12 δις. Πρόκειται για μια τεράστια μείωση της τάξης του 40%. Και αυτό γιατί για τον υπολογισμό του δικαιούμενου ποσού, δεν υπολογίζεται η ύφεση του 2011 και του 2012. Η προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι να αλλάξουν τα δεδομένα του νέου προγράμματος προς όφελος της χώρας. Σημειώνεται πως οι στόχοι του νέου ΕΣΠΑ είναι σημαντικά διαφοροποιημένοι από αυτούς του τρέχοντος.
Οι δύο πρώτοι από τους 11 συνολικά στόχους που έχουν τεθεί είναι οι εξής: Ενίσχυση της έρευνας, της τεχνολογικής ανάπτυξης και της καινοτομίας. Ενίσχυση της πρόσβασης, χρήσης και ποιότητας, των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών.