Μέχρι τώρα, πολλοί από εμάς θεωρούσαμε υπερβολικές τις εκτιμήσεις οι οποίες έκαναν λόγο για πτώση των δεικτών και της ευμάρειας σε επίπεδα πολύ κάτω από τα «κεκτημένα» των ’00.
Όμως, η επιβεβαίωση ήρθε από τους δικούς μας ανθρώπους και συγκεκριμένα από την ΕΕΚΤ, η οποία ορθά κοφτά και χωρίς περιστροφές δήλωσε ότι η κινητή τηλεφωνία βρίσκεται στα επίπεδα του 2003.
Και αυτό είναι το καλό σενάριο, διότι αν σκεφτεί κανείς ότι η κινητή τηλεφωνία βρισκόταν σε εκρηκτική άνοδο το 2003, τότε τηρουμένων των αναλογιών η οικονομία βρίσκεται πολύ-πολύ πιο πίσω και συγκεκριμένα Τροϊκανείου και ΔΝΤ γωνία.
Το περίεργο είναι ότι, επειδή η κινητή τηλεφωνία, πάρα τη συρρίκνωση που υφίσταται από πλευράς μεγεθών, επιδεικνύει εξαιρετικές αντοχές, αυτό εκλαμβάνεται από την Πολιτεία ως ένδειξη ευρωστίας γεγονός που σημαίνει ότι αποτελεί ιδανικό στόχο για φορολογικές επιβαρύνσεις. Μέχρι που να την καταντήσουν σαν τον γάιδαρο του Χότζα. Πάνω που τον έμαθε να μην τρώει, ψόφησε!!!
Κάπως έτσι ξεκινάει ο φαύλος κύκλος που προβλέπει μείωση της κατανάλωσης λόγω της υψηλής φορολογίας, που παράγει λιγότερα έσοδα για όλους, που μειώνει στο τέλος της ημέρας τα έσοδα κ.ο.κ
Μη σας ζαλίζουμε όμως με τα ίδια και τα ίδια: Αλήθεια, πόσα Ζάππεια πρέπει να γίνουν για να το εμπεδώσει η -όποια- διακυβέρνησή μας;
Και καλά, ας υποθέσουμε ότι η κατοχή και η χρήση κινητού τηλεφώνου, είναι ένδειξη πλούτου και ευμάρειας.
Ας υποθέσουμε ότι ο χρήστης θα πρέπει να τιμωρείται παραδειγματικά, ενώ η εταιρεία κινητής μετατρέπεται σε φοροεισπρακτικό μηχανισμό μέσω του ειδικού τέλους.
Ας υποθέσουμε επίσης ότι το κράτος μας γνωρίζει την αλυσιδωτή αντίδραση υπερφορολόγηση-μείωση κατανάλωσης-έλλειμμα εσόδων, αλλά δεν έχει άλλη επιλογή.
Από πού προκύπτει όμως, η αναγκαιότητα διάθεσης επιπλέον φάσματος στις εταιρίες κινητής, που όμως αυτή τη χρονική στιγμή δεν το χρειάζονται, αντιθέτως αγωνίζονται να αποσβέσουν τα προ διετίας 380μύρια; Αν θα θέλαμε να του δώσουμε όνομα, μάλλον προς «έκτακτη εισφορά» κλίνουμε.
Πάντως η έκθεση της ΕΕΚΤ, έθεσε ατύπως τις βάσεις διαπραγμάτευσης για την πιθανότητα συμμετοχής των παρόχων στο διαγωνισμό του ‘Φάσμα ΙΙ’ (όπως θα επικρατήσει να αποκαλείται). Το τρίπτυχο είναι: Αδειοδότηση των υφιστάμενων υποδομών κινητής. Καθορισμός της δευτερογενούς νομοθεσίας για …την εφαρμογή του νόμου Βορίδη. Κατάργηση (σε βάθος τριετίας) του ειδικού τέλους στα συνδυαστικά πακέτα φωνής και δεδομένων.
Ουσιαστικά δηλαδή, οι κινητοί πιέζουν για να συνεχίσουν να επενδύουν στη χώρα. Πείτε μου δηλαδή ποιος υπουργός είναι αυτός που έχει δει έξω από το γραφείο του να τον παρακαλάνε οι επενδυτές να βάλουν κάποιες εκατοντάδες εκατομμύρια στη μηχανή παραγωγής ΑΕΠ; Σήμερα αυτό από μόνο του θα ήταν είδηση! Αν κάποιος μάλιστα θέλει εγγυήσεις, πιστεύουμε ότι τα 6,5 δισ. που έχουν επενδυθεί ως σήμερα είναι μάλλον μία πειστική απόδειξη.