Θεωρητικά, το θέμα της λιανικής διάθεσης του VDSL έκλεισε, ενώ στην ΕΕΤΤ αναζητούν ακόμα από πού προήλθε η διαρροή σχετικά με τις διαφωνίες που διατυπώθηκαν από «υπηρεσιακούς παράγοντες», κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης την προηγούμενη Τρίτη.
Βέβαια οι διαφωνίες δεν είναι αβάσιμες, αφού και από τους εναλλακτικούς διατυπώνονται ήδη έντονες ενστάσεις σχετικά με τον καθορισμό των τιμών λιανικής διάθεσης του VDSL από τον ΟΤΕ. Λένε ας πούμε, ότι η διαφορά μεταξύ ADSL και VDSL σε επίπεδο χονδρικής διάθεσης είναι σαφώς μεγαλύτερη σε σχέση με τη διαφορά στη λιανική. Αυτό -πάντα σύμφωνα με τους εναλλακτικούς- αποτελεί μείζον θέμα, από τη στιγμή που τους αφήνει έκθετους μπροστά σε μια επέλαση του ΟΤΕ, ο οποίος θα έχει πλέον το πεδίο ελεύθερο να δίνει το δικό του VDSL 30Mbps με 39,40 (12/μηνο), κρατώντας επαρκές περιθώριο κέρδους, αντί του ADSL 24Mbps που δίνουν οι εναλλακτικοί με 34€.
Από την πλευρά τους, οι εναλλακτικοί δεν θα μπορούν να έχουν την ίδια κερδοφορία στις γραμμές VDSL που θα διαθέτουν και δεν διστάζουν να χαρακτηρίσουν την απόφαση της ΕΕΤΤ ως μονομερή.
Έτσι, το θέμα του VDSL δεν είναι πια «παιχνίδι που αφορά ένα μικρό κομμάτι της αγοράς», αλλά εξελίσσεται σε κύμα που κινδυνεύει να πνίξει τον ανταγωνισμό. Κάποιος μάλιστα από το μέτωπο των εναλλακτικών είπε ότι πρόκειται για την «μητέρα των μαχών»!
Από την άλλη, η απόφαση της ΕΕΤΤ προβλέπει, ως γνωστό, εξάμηνη «πιλοτική» περίοδο. Προκύπτει όμως το εύλογο ερώτημα: Τι θα γίνει αν τελικά αν οι παραδοχές ανατραπούν και η τιμή λιανικής πρέπει να αναθεωρηθεί; Θα πουν στους πελάτες «Ουπς… συγνώμη λάθος;»
Για να πούμε βέβαια και της ΕΕΤΤ το δίκιο, η εξίσωση του VDSL είναι ιδιαιτέρως πολύπλοκη, με πολλούς αγνώστους, προβλεπόμενες και απρόβλεπτες αλληλεπιδράσεις αυθαίρετες και μη παραδοχές. Οι ενστάσεις λοιπόν, όπως είναι φυσικό αφορούν τις παραδοχές.
Η επί της ΕΕΤΤ συνέχεια θα έχει μπόλικο χαρτοπόλεμο δικογράφων, αφού δεκάδες δικηγόροι έχουν πέσει πάνω στο κείμενο της απόφασης και το ξεψαχνίζουν. Επειδή το διαβάσαμε, δεν τους ζηλεύουμε!!!