Αν μιλάμε βέβαια για καθυστέρηση και συνεχείς παλινωδίες, τότε μιλάμε για VDSL. Ωστόσο μπήκαμε στην τελική ευθεία με μία «αναπτυξιακή» απόφαση που συνοδεύεται με πολλές γκρίνιες. Βλέπετε αγαπούμε πολύ τη δικαιοσύνη, αλλά πολύ λίγο τους δίκαιους!
Η Ολομέλεια -φημισμένη για τις σολομώντειες αποφάσεις της- ενέκρινε τη λιανική διάθεση της υπηρεσίας από τον ΟΤΕ, αλλά με προϋποθέσεις. Γιατί, αν και άναψε πράσινο φως, από την άλλη έθεσε ως όρο στον Οργανισμό να παρέχει στους εναλλακτικούς τη δυνατότητα να δώσουν και αυτοί VDSL από το ΚΑΦΑΟ. Αν και φαίνεται, απλό, το πρόβλημα είναι ότι δεν έχουν συμφωνηθεί πλήρως οι τεχνικές προδιαγραφές.
Αν δεν πιστεύετε, δείτε πόσες ονομασίες έχει η γραμμή VDSL που θα δώσει ο ΟΤΕ στους εναλλακτικούς: partial LLU, ενισχυμένο LLU, ημίγυμνο VDSL και άλλα ων ουκ έστι αριθμός προσωνύμια, έχουν δοθεί σε μία γραμμή που επιχειρεί να θέσει κανόνες ευθείας στην τεθλασμένη.
Η σκέψη της ΕΕΤΤ να συνδέσει το λανσάρισμα της υπηρεσίας από τον ΟΤΕ, με την παροχή της ίδιας δυνατότητας και στους εναλλακτικούς, είναι σοφή, καθώς η ίδια απεμπλέκεται από την απευθείας σύγκρουση.
Όμως, βάζει εκ νέου σε απευθείας διαπραγμάτευση ΟΤΕ και εναλλακτικούς, κάτι που μέχρι τώρα δεν έχει λειτουργήσει στην πράξη. Χωρίς να θέλουμε να γίνουμε Κασσάνδρες, υποψιαζόμαστε ότι αν οι εναλλακτικοί θελήσουν να ανακόψουν τη δυναμική διάθεσης VDSL από τον ΟΤΕ, ή αν απλά διαφωνούν με τις τεχνικές προδιαγραφές και τις εγγυήσεις υπηρεσίας (πχ.QoS), θα δημιουργηθούν προβλήματα. Οπότε τίθεται το ερώτημα αν θα κληθεί να επέμβει και πάλι η ΕΕΤΤ.
Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση της Ολομέλειας προβλέπει μία εξάμηνη περίοδο αξιολόγησης υπό μορφή «πιλοτικής» εφαρμογής, αν και η λέξη αποφεύγεται επιμελώς. Έτσι από τη μέρα που θα ξεκινήσει η λιανική διάθεση VDSL, έχουν προβλεφθεί τακτικές αναφορές, τόσο τεχνικές όσο και οικονομικές. Είναι προφανές ότι θα έχουμε νεότερα από πλευράς αντιδράσεων των εμπλεκομένων, όταν τους κοινοποιηθεί το πλήρες κείμενο της απόφασης της επιτροπής.