Ενώ απομένουν ορισμένες μόνον τυπικές διαδικασίες προκειμένου να ξεκινήσει ο διαγωνισμός για τη δημιουργία του Εθνικού Παρατηρητηρίου Ηλεκτρομαγνητικών Πεδίων, ένα έργο που στόχο έχει να βάλει τέλος στην εύλογη ανησυχία των πολιτών απέναντι στις κεραίες κινητής τηλεφωνίας, η Περιφέρεια Αττικής σχεδιάζει τη σύσταση ενός άλλου οργάνου που θα κάνει την ίδια δουλειά!
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση η Αττική Οικολογική Απάντηση έθεσε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής – και όπως ισχυρίζεται έγινε αποδεκτό – θέμα σύστασης ειδικού επιστημονικού συνεργείου για τον έλεγχο των εκπεμπόμενων Ηλεκτρομαγνητικών ακτινοβολιών από τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας εντός των διοικητικών ορίων της περιφέρειας Αττικής.
Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αν η Περιφέρεια έχει ενημερωθεί για το έργο του Εθνικού Παρατηρητηρίου Ηλεκτρομαγνητικών Πεδίων το οποίο προωθεί η Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ) ωστόσο εύλογα αναρωτιέται κανείς γιατί η ίδια δουλειά να γίνει δύο φορές. Ιδιαίτερα με δεδομένο ότι το Εθνικό Παρατηρητήριο Ηλεκτρομαγνητικών Πεδίων θα δημοσιεύει όλα τα στοιχεία στο διαδίκτυο, ενώ τα σημεία που θα τοποθετηθούν οι πομποδέκτες για τις μετρήσεις θα υποδειχθούν από την ίδια την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Με ενδιαφέρον αναμένεται το τι θα πράξει τελικά ο Περιφερειάρχης Γ. Σγουρός, προκειμένου να μην ξοδευτούν διπλά κονδύλια για τον ίδιο σκοπό, ενώ πάντα υπάρχει και ο δρόμος της συνεργασίας μεταξύ των φορέων…
Αναφορικά επίσης με την πορεία του έργου για το Εθνικό Παρατηρητήριο Ηλεκτρομαγνητικών Πεδίων, προϋπολογισμού 4,748 εκατ. ευρώ, άμεσα αναμένεται να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την επιλογή των κατασκευαστών του συστήματος. Εκκρεμεί η συζήτηση του θέματος στο διοικητικό συμβούλιο της Κοινωνίας της Πληροφορίας. Αν δεν υπάρξουν απρόοπτα το Παρατηρητήριο θα ξεκινήσει τη λειτουργία του εντός του 2013.
Όπως είναι γνωστό πρόκειται για ένα έργο που συζητείται επί χρόνια και έχει ως αντικείμενο τη διαρκή μέτρηση και καταγραφή σε πραγματικό χρόνο του συνόλου των επιπέδων των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων, που οφείλονται στο σύνολο των σταθμών κεραιών κάθε είδους. Παράλληλα ο πολίτης θα έχει τη δυνατότητα, μέσω του διαδικτυακού τόπου που θα δημιουργηθεί, να έχει πρόσβαση στις μετρήσεις των τιμών της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, που θα καταγράφονται από τους σταθμούς μέτρησης.
Το έργο χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση», στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ (Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς) από το ΕΤΠΑ και από Εθνικούς Πόρους. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την προμήθεια, εγκατάσταση και λειτουργία 500 σταθερών σταθμών μέτρησης της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας σε όλη τη χώρα και την προμήθεια, εγκατάσταση και λειτουργία 13 φορητών σταθμών μέτρησης.