Σε καταγγελία των ρυθμίσεων της ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων) για το VDSL στη Ευρωπαϊκή Επιτροπή και συγκεκριμένα στην Επίτροπο για την Ψηφιακή Ατζέντα Neelie Kroes, προέβησαν οι εναλλακτικοί φορείς μέσω της ECTA (European Competitive Telecommunication Association).
Οι εταιρείες Forthnet, hellas online και Cyta Ελλάς, μέλη της ECTA, με πρωτοβουλία της πρώτης, χαρακτηρίζουν «πισωγύρισμα» σε συνθήκες πριν την ουσιαστική απελευθέρωση της τηλεπικοινωνιακής αγοράς (2006) τις ρυθμίσεις που προωθεί η ΕΕΤΤ για τη νέα υπηρεσία. Ζητούν διαμεσολάβηση της Επιτρόπου προκειμένου να αναστείλει το λανσάρισμα της υπηρεσίας VDSL από τον ΟΤΕ γιατί, όπως υποστηρίζεται, «θα υπονομεύσει σοβαρά τον ανταγωνισμό στις υπηρεσίες υψηλής ταχύτητας».
Η επιστολή – καταγγελία εστάλη την προηγούμενη εβδομάδα και ενώ αυτό που απομένει για να παρέχει την υπηρεσία VDSL από τις υπαίθριες καμπίνες ο ΟΤΕ – έστω σε λίγες περιοχές – είναι η έγκριση των τιμών λιανικής από την ΕΕΤΤ.
Ειδικότερα, τα βασικά σημεία της καταγγελίας έχουν ως εξής:
– Οι τιμές χονδρικής της υπηρεσίας αποφασίστηκαν από την ΕΕΤΤ τον περασμένο Δεκέμβριο, χωρίς να έχει οριστεί το πλαίσιο παροχής της υπηρεσίας, κάτι που έγινε μόλις τώρα με τη δημοσιοποίηση των σχετικών αποφάσεων (Προσφορά Αναφοράς Χονδρικής Εκμίσθωσης Γραμμών ΟΤΕ). Οι εναλλακτικοί θεωρούν ότι το εξάμηνο της απαγόρευσης στον ΟΤΕ να παρέχει την υπηρεσία, θα έπρεπε να ξεκινήσει από τη στιγμή που δημοσιοποιήθηκαν όλα τα κείμενα, ενώ με βάση τις υφιστάμενες ρυθμίσεις της ΕΕΤΤ λήγει μέσα στον τρέχοντα μήνα.
– Με τις ρυθμίσεις που έχει κάνει η ΕΕΤΤ δεν δίνεται η δυνατότητα παροχής «Naked VDSL», κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι αναγκάζουν τον συνδρομητή να επιστρέψει «στο Πάγιο ΟΤΕ». Σύμφωνα πάντα με τους εναλλακτικούς φορείς αν ισχύσουν οι ρυθμίσεις της ΕΕΤΤ ο συνδρομητής ενός εναλλακτικού φορέα που επιθυμεί VDSL θα πρέπει, για να έχει ταυτόχρονα και σταθερή τηλεφωνία, να επιστρέψει τη γραμμή στον ΟΤΕ και να έχει φωνή μέσω προεπιλογής φορέα (το καθεστώς πριν την αποδεσμοποίηση του τοπικού βρόχου – το στάδιο πριν την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς). Όπως τονίζεται οι πάροχοι θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα παροχής του συνόλου των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών μέσω VDSL, όπως τηλεφωνία, IPTV, Video on Demand, cloud computing, όπως γίνεται και σήμερα με την ADSL σύνδεση, προκειμένου να μην απαξιωθούν οι επενδύσεις τους συνολικού ύψους 2 δις. ευρώ. Αντίστοιχα, οι συνδρομητές θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα χρήσης ενός παρόχου για το σύνολο των υπηρεσιών φωνής και δεδομένων στο σπίτι ή τον χώρο εργασίας, όπως γίνεται και σήμερα. Αν η εισαγωγή των υπηρεσιών VDSL γίνει υπό τις υφιστάμενες προϋποθέσεις παροχής χονδρικής, θεωρείται ότι η αποτελεσματικότητα τους θα είναι περιορισμένη και θα δυσχεράνει τους καταναλωτές περαιτέρω, καθώς θα οδηγήσει την αγορά πίσω στο παρωχημένο μοντέλο των «δύο παρόχων» – ένας για υπηρεσίες φωνής και ένας για ευρυζωνικές υπηρεσίες, αντιμετωπίζοντας αυτομάτως πολλαπλούς λογαριασμούς και πολλαπλά κέντρα εξυπηρέτησης πελατών.
Το θέμα του VDSL συζητήθηκε αρκετά στο πρόσφατο συνέδριο της ΕΕΤΤ, χωρίς να υπάρξει σύγκλιση απόψεων. Τα στελέχη της Επιτροπής υποστηρίζουν ότι οι εναλλακτικοί δεν έθεσαν το θέμα του «Naked VDSL» εγκαίρως κάτι που αντικρούουν οι εταιρείες, παραθέτοντας τις επιστολές που έχουν αποστείλει στην Επιτροπή. Λέγουν επίσης πως τώρα για να αλλάξει η ρύθμιση θα πρέπει να μπούμε στο 2013 και να επαναληφθεί η ανάλυση της συγκεκριμένης αγοράς. Από την πλευρά τους οι πάροχοι λένε πως θα πρέπει άμεσα να γίνει νέα έκτακτη ανάλυση αγοράς και να ταυτόχρονα να εμποδιστεί ο ΟΤΕ να παρέχει VDSL.
Σημειώνεται πως ούτε και κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Επιτροπής την Τρίτη 19 Ιουνίου έχει προγραμματιστεί να συζητηθούν οι τιμές λιανικής του ΟΤΕ για το VDSL. Έτσι, για διαφορετικούς βεβαίως λόγους και ο ΟΤΕ είναι δυσαρεστημένος γιατί εμποδίζεται να αξιοποιήσει τις επενδύσεις του.