Θολό εξακολουθεί να είναι το τοπίο για τις επενδύσεις στα δίκτυα νέας γενιάς στις τηλεπικοινωνίες, όπως τουλάχιστον φάνηκε από τη συζήτηση μεταξύ ανωτάτων στελεχών των εταιρειών, στο πλαίσιο του 7ου Διεθνούς Συνεδρίου της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) με θέμα «Ψηφιακές Επενδύσεις για την Ανταγωνιστικότητα και την Ανάκαμψη».
Κάθε πλευρά κατέθεσε την άποψή της, όλοι (ΟΤΕ και εναλλακτικοί πάροχοι) διατύπωσαν σοβαρές ενστάσεις για τη ρύθμιση που ασκεί η ΕΕΤΤ, ενώ τα όποια σημεία σύγκλισης αφορούσαν θεωρητικά θέματα και όχι την ουσία ώστε να ξεκινήσει πρακτικά ένας νέος κύκλος στις τηλεπικοινωνίες με τη δημιουργία ταχύτερων δικτύων.
Όλα τα παραπάνω διημείφθησαν ενώ στην εναρκτήρια ομιλία του ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ Λ. Κανέλλος αναφέρθηκε σε μελέτη τηςΕυρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων η οποία έχει υπολογίσει πως για να καλύψει η Ελλάδα τους στόχους που έχουν τεθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έως το 2020 απαιτούνται ποσά από 1,4 έως 4,5 δισ. ευρώ.
Ο εκτελεστικός γενικός διευθυντής του ΟΤΕ Ζ. Πιπερίδης επανέλαβε μεταξύ άλλων ότι «ο ΟΤΕ έχει επενδύσει μερικά εκατομμύρια ευρώ και κάθονται» καθώς η Επιτροπή δεν του επιτρέπει να δώσει την υπηρεσία VDSL. Κατηγόρησε την ΕΕΤΤ για μεγάλες καθυστερήσεις στη διαδικασία των εγκρίσεων που χρειάζεται να του παράσχει, ενώ πρόσθεσε πως υπάρχει ένα τμήμα των συνδρομητών το οποίο, εφόσον ένας φορέας του δώσει την υπηρεσία σε μια εύλογη τιμή, δηλαδή όχι πολύ υψηλότερα από τοADSL, θα την αγοράσει. Γενικότερα είπε πως οι τηλεπικοινωνίες έχουν φθάσει σε εκατομμυριάκια τέλμα, διαπίστωση η οποία βεβαίως δεν απέχει από την πραγματικότητα.
Στην απάντησή του ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ είπε πως δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει αυτό που ζητά ο ΟΤΕ, δηλαδή να εγκριθεί η ίδια τιμή λιανικής για το VDSL μέσω της υπαίθριας καμπίνας και για το VDSL μέσω του αστικού κέντρου, καθώς και ότι αν εγκριθούν οι τιμές που ζητά ο Οργανισμός οι εναλλακτικοί δεν θα μπορέσουν να τον ανταγωνιστούν σε αυτή την υπηρεσία.
Ο γενικός εμπορικός διευθυντής της Forthnet Γ. Καβακλής επεσήμανε ότι το πρωταρχικό θέμα δεν είναι οι ταχύτητες, αλλά οι παρεχόμενες υπηρεσίες μέσα από τα δίκτυα και σε αυτό το πεδίο θα έπρεπε να αναπτύσσεται ο ανταγωνισμός. Πρόσθεσε πως για να κάνει μια εταιρεία το πλάνο της για το VDSL θα πρέπει να γνωρίζει όλα τα δεδομένα της ρύθμισης, κάτι που δεν συμβαίνει.
Ο διευθύνων σύμβουλος της hellas online Αντ. Κεραστάρης σημείωσε και αυτός από την πλευρά του πως υπάρχουν εκκρεμότητες στη ρύθμιση και αυτό εμποδίζει τους εναλλακτικούς φορείς να παρέχουν την υπηρεσία του VDSL καθώς και ότι θα είναι ένα μεγάλο πισωγύρισμα στην αγορά αν ο συνδρομητής αναγκαστεί να επιστρέψει στη λογική των δύο παρόχων (άλλος για τη φωνή και άλλος για το διαδίκτυο). Κατέληξε λέγοντας πως χρήσιμο θα ήταν να προστατευτούν οι υφιστάμενες επενδύσεις και κυρίως ο ανταγωνισμός, κάτι που δεν συμβαίνει μετά την έγκριση της ΕΕΤΤ στις νέες τιμές λιανικής ΟΤΕ.
Ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της Cyta Φ. Σαββίδης μετέφερε την εμπειρία από την Κύπρο, ζήτησε να υπάρξει ρύθμιση για τα θέματα που σήμερα αντιμετωπίζουν οι εταιρείες, και πρόσθεσε πως για την Ελλάδα καλό θα ήταν να αξιοποιηθεί το σχέδιο του υπουργείου Υποδομών για το δίκτυο οπτικών ινών που θα φθάνει μέχρι τα κτήρια (FTTH).
Ο διευθύνων σύμβουλος της On Telecoms Γρ. Αναστασιάδης είπε πως ο καταναλωτής σήμερα προβληματίζεται και για τα 25 ευρώ που δίνει και συμπλήρωσε πως πρέπει να διαχωριστεί το δίκτυο του χαλκού από τον ΟΤΕ και να υπάρχει ισότιμη πρόσβαση σε αυτό από όλους.