Το θέμα τη αναχρηματοδότησης των δανείων κυριάρχησε κατά την ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση του ΟΤΕ η οποία ολοκληρώθηκε με την υπερψήφιση όλων των θεμάτων.
Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Μιχάλης Τζαμάζ, κατά την αρχική του εισήγηση και απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, επανέλαβε ότι ο Οργανισμός έχει να αντιμετωπίσει μέχρι τις αρχές του 2014, δάνεια συνολικού ύψους 3,1 δισ. ευρώ.
Όπως είπε «…οφείλουμε να δούμε τα πράγματα με ρεαλισμό και γι αυτό εξετάζουμε όλα τα σενάρια, συμπεριλαμβανομένου και της πώλησης θυγατρικής του εξωτερικού”.
Ο επικεφαλής του ΟΤΕ έχει εξηγήσει και στο παρελθόν ότι το ποσό που λείπει για την κάλυψη των δανειακών αναγκών είναι περί το ένα δισ. ευρώ και στο πλαίσιο αυτό δεν μπορεί να αφεθεί ο Οργανισμός να οδηγηθεί σε χρεωκοπία, ούτε να παγώσει τις επενδύσεις, γιατί -όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά- αν ο ΟΤΕ δεν πουλήσει κάποιο από τα περιουσιακά του στοιχεία, η εναλλακτική λύση θα ήταν να σταματήσουν οι επενδύσεις.
Ειδικότερα ο Οργανισμός εξετάζει την πώληση θυγατρικής στο εξωτερικό με πρώτη υποψήφια, σύμφωνα με πληροφορίες, την εταιρεία στη Βουλγαρία (Globul). Σχεδιασμός υπάρχει και για την πώληση της Hellas Sat, η οποία διαχειρίζεται τον ομώνυμο δορυφόρο, με τη λογική ότι η δραστηριότητα αυτή δε ανήκει στις κύριες του ομίλου, ωστόσο καθυστερεί γιατί χρειάζεται την έγκριση του υπουργού Υποδομών.
Από τα υπόλοιπα θέματα της Γενικής Συνέλευσης ξεχώρισαν τα εξής:
Οι απαντήσεις που δόθηκαν για το θέμα των bonus συνολικού ύψους 10 εκατ. ευρώ. Η ΟΜΕ-ΟΤΕ αντιδρά γιατί από την καταβολή έχουν εξαιρεθεί περί τα 700 άτομα από το σύνολο των εργαζομένων. Η διοίκηση του ΟΤΕ σημείωσε πως για πρώτη φορά εφαρμόζεται ένα δοκιμασμένο σύστημα αξιολόγησης, με βάση το οποίο το 94% των εργαζομένων δικαιούται να λάβει bonus. Υπήρξε αρκετή ένταση στο συγκεκριμένο θέμα εντός της Γενικής Συνέλευσης από εργαζόμενη, η οποία διαμαρτυρήθηκε έντονα, διότι δεν έλαβε την κατάλληλη αξιολόγηση για να λάβει bonus.
Η διοίκηση του ΟΤΕ απάντησε και για το θέμα της ενοικίασης νέου κτηρίου στην Παιανία στο οποίο θα μεταφερθούν λειτουργικές μονάδες που σήμερα στεγάζονται σε 9 διαφορετικές εγκαταστάσεις. Όπως ελέχθη είναι επιτακτική ανάγκη να συγκεντρωθούν κάτω από την ίδια στέγη υπηρεσίες που ήταν μοιρασμένες σε διαφορετικά κτίρια σε ολόκληρη την Αθήνα, προκειμένου να επιτευχθεί βελτιωμένη λειτουργικότητα, καλύτερη διοίκηση και μειωμένα έξοδα διαχείρισης. Ερωτηθείς για την εναλλακτική της αξιοποίησης ιδιόκτητου κτιρίου ακινήτου του ομίλου, ο επικεφαλής του ΟΤΕ είπε ότι ο Οργανισμός δε διαθέτει κάποιο κτίριο που να πληροί τις ανάγκες και τις προϋποθέσεις στέγασης 1.600 εργαζομένων. Στο πλαίσιο αυτό τονίστηκε ότι προτεραιότητα του Ομίλου είναι να αντλήσει κεφάλαια για την κάλυψη των δανειακών του υποχρεώσεων και την επένδυση σε τηλεπικοινωνιακές υποδομές και όχι για ακίνητη περιουσία.
Ο ΟΤΕ το διάστημα αυτό εξετάζει ακόμη και τις εναλλακτικές δυνατότητες που έχει για τη μείωση του κόστους μισθοδοσίας (34,4% των εσόδων) με τη δημιουργία νέων υπηρεσιών και νέων μονάδων απασχόλησης και με εθελούσια έξοδο.
Η γενική συνέλευση ενέκρινε όλα τα θέματα της ημερήσια διάταξης συμπεριλαμβανομένων και των όρων των συμφωνιών συμμετοχή της ΟΤΕ Α.Ε. και των θυγατρικών της στην Buyin, εταιρεία η οποία πραγματοποιεί για λογαριασμό των Deutsche Telekom και France Telecom τις προμήθειες σε τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό επιτυγχάνοντας εκπτώσεις. Στη συνέχεια εκλέχθηκε 11μελές Διοικητικό Συμβούλιο, για τριετή θητεία, λόγω λήξης της θητείας του υπάρχοντος. Η σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου παρέμεινε ίδια με αυτή του απερχόμενου.