Φαντάζεστε να προκύψει κανένα «συριζο-αποτέλεσμα», να βρεθούν «συριζο-χρήματα» και να «συριζο-πάρει» το κράτος πίσω τον ΟΤΕ, κάνοντας πράξη το όραμα της κας Κατσέλη;
Αυτό τον εφιάλτη έβλεπα στον ύπνο μου την Κυριακή το βράδυ και τινάχτηκα ξαφνικά πάνω. Ήμουν στον καναπέ, με είχε πάρει ο ύπνος και ναι, είχαν αρχίσει οι «Πρωταγωνιστές».
Εκεί ησύχασα. Άκουσα από τον Μηλιό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «πρώτα θα κυβερνήσει και μετά τα κάνει κρατικοποιήσεις». Άκουσα να λέει ότι «θα κάνουν δημοψήφισμα για το θέμα των κρατικοποιήσεων» και σκέφτηκα ότι ενδέχεται να περνάμε καλά, γιατί με τόσα δημοψηφίσματα που έχουν ανακοινωθεί, θα έχουμε κάθε εβδομάδα και από ένα. Αφού είμαστε λαός που διδάξαμε τη δημοκρατία, είναι καιρός να την κάνουμε επάγγελμα. Να ζούμε από αυτήν!
Τσιμπήθηκα για να βεβαιωθώ ότι αυτός ο εφιάλτης ήταν live και έκλεισα την τηλεόραση. Κάπου μακριά ακουγόταν η φωνή του Παπακωνσταντίνου «Λαμπόγυαλο τα κάνατε, τη δόλια τη ζωή ξεκάνατε…».
Άκρα του εμπορίου σιωπή
Προφητικά σε προηγούμενο Mobilius και μάλιστα πριν τις εκλογές, είχαμε γράψει ότι σε εμάς τους Έλληνες, αρέσει τόσο πολύ η εκλογική διαδικασία -η οποία μας αναβαθμίζει σε κυρίαρχο λαό, που θα μπορούσαμε να την κάνουμε μέχρι εξαντλήσεως «ταμειακών αποθεμάτων». Στη συνέχεια μάθαμε ότι το ίδιο περίπου είπε, για τα ταμειακά αποθέματα, ο Παπαδήμος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας!
Δυστυχώς, αυτή τη φορά η διαδικασία δεν γίνεται για να κάνουμε (πικρό) χιούμορ, ή απλά για να διαμαρτυρηθούμε. Γίνεται για να πάρουμε σοβαρές αποφάσεις και έτσι η διαδικασία καθίσταται καταθλιπτική. Αισθανόμαστε βλέπετε ότι είμαστε υπόλογοι για αυτό που θα προκύψει την «επόμενη μέρα» και συσσωρεύουμε τύψεις και ενοχές, προκαταβολικά, ανεξαρτήτως αποτελέσματος.
Αυτή η κατάθλιψη, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι -τουλάχιστον- τις επόμενες 15 μέρες θα είμαστε απομονωμένοι από την υπόλοιπη Ευρώπη, η οποία τηρεί απέναντί μας μια «καχύποπτη» στάση αναμονής, οδηγεί μαθηματικά σε ένα ολοκληρωτικό μηδενισμό.
Μια από τις εκφάνσεις αυτού του μηδενισμού και τις αρρωστημένης αναμονής, είναι και η «στάση εμπορίου», η οποία μαστίζει την αγορά.
Όποιος δεν μας πιστεύει, δεν έχει παρά να ρίξει μια ματιά στα νούμερα της GfK που δείχνουν πτώση σε όλους τους τομείς των τεχνολογικών καταναλωτικών αγαθών και μετατροπή της αγοράς σε… έρημο. Με προσπάθειες Trade ‘n’ Save και ‘Buyback’ γίνονται τεχνητές αναπνοές και μαλάξεις, αλλά το ταμείο δεν παύει να είναι μείον.