Πολύπλοκες διοικητικές διαδικασίες, έλλειψη συνεργασίας των εμπλεκομένων υπηρεσιών, καθώς και τη δυσχέρεια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης να εφαρμόσει το νόμο, λόγω έλλειψης πόρων, διαπιστώνει ο Συνήγορος του Πολίτη με αφορμή (συνήθη) υπόθεση κεραίας κινητής τηλεφωνίας.
Μπορεί η πρόσφατη νομοθεσία να έχει θέσει κάποιους νέους κανόνες και διαδικασίες για την τοποθέτηση των κεραιών, όπως φαίνεται όμως, η δημόσια διοίκηση είναι παντελώς ανέτοιμη να εφαρμόσει την κείμενη νομοθεσία και σε αυτόν τον τομέα. Αποτέλεσμα είναι να εκτυλίσσονται συχνά ιστορίες καθημερινής τρέλας, όπως αυτή που περιγράφει στη σχετική έκθεσή του ο βοηθός του συνηγόρου του πολίτη Ιωάννης Σαγιάς:
«Πολίτης διαμαρτυρήθηκε στον Συνήγορο του Πολίτη για τη λειτουργία κεραίας κινητής τηλεφωνίας στο Παλαιό Φάληρο. Η κεραία λειτουργούσε από το 1999 με άδεια του πρώην υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών. Ο Δήμος Παλαιού Φαλήρου και κάτοικοι της περιοχής, προσέβαλαν την απόφαση αδειοδότησής της στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) και ζήτησαν και πέτυχαν την αναστολή της λειτουργίας της, μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης. Ωστόσο, σε δύο επανειλημμένες αυτοψίες της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), διαπιστώθηκε ότι η κεραία εξακολουθούσε να λειτουργεί, παρά την επιβολή προστίμων και την απόφαση της Επιτροπής Αναστολών του ΣτΕ.
Η νομοθεσία προβλέπει επιβολή διοικητικών κυρώσεων και ανάκληση της άδειας λειτουργίας σε περίπτωση παράνομης λειτουργίας κεραίας κινητής τηλεφωνίας. Όταν πρόκειται για αυθαίρετες κατασκευές η πολεοδομία οφείλει να εκδώσει απόφαση κατεδάφισης. Με το νόμο 3852/2010 (ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ), η αρμοδιότητα για την εκτέλεση αποφάσεων κατεδάφισης αυθαιρέτων, ανήκει πλέον στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις.
Η ΕΕΤΤ ενημέρωσε τον Συνήγορο του Πολίτη ότι αρμόδια για την απομάκρυνση των παράνομων κατασκευών κεραιών είναι η πολεοδομία. Η πολεοδομία της πρώην Νομαρχίας Αθηνών, υποστήριξε ότι η συμμόρφωση με την απόφαση αναστολής, δεν απαιτούσε την κατεδάφισή της κεραίας αλλά μόνο τη διακοπή λειτουργίας της μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης του ΣτΕ.
Η ΕΕΤΤ επεσήμανε ότι η κεραία ήδη δεν λειτουργούσε και επρόκειτο να απομακρυνθεί. Έκρινε μάλιστα επιβεβλημένη την παρέμβαση της πολεοδομίας, καθώς η ίδια εταιρεία κινητής τηλεφωνίας είχε, στο μεταξύ, εγκαταστήσει παράνομα άλλη κεραία.
Ο Συνήγορος του Πολίτη, σε έγγραφό του, επεσήμανε στην πολεοδομία του Δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης την εν τω μεταξύ έκδοση οριστικής απόφασης του ΣτΕ, με την οποία ακυρώθηκε η απόφαση αδειοδότησης καθώς και η πράξη έγκρισης δομικών κατασκευών και επισήμανε την υποχρέωση συμμόρφωσης με το περιεχόμενό της. Παράλληλα, ενημέρωσε την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής για την αρμοδιότητά της για την κατεδάφιση αυθαιρέτων . Μετά από τα παραπάνω:
§ Η πολεοδομία ακύρωσε σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ την πράξη έγκρισης δομικών κατασκευών και ζήτησε από την ΕΕΤΤ ενημέρωση για την άλλη κεραία.
§ Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ενημέρωσε ότι δε διαθέτει συνεργείο κατεδάφισης και ότι ζήτησε τη διάθεση πιστώσεων, με σκοπό τη σύσταση εργολαβίας κατά τις διατάξεις των δημοσίων έργων.
§ Η ΕΕΤΤ ανακάλεσε την απόφαση του πρώην υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών. Επίσης διενήργησε αυτοψία και διαπίστωσε ότι απομακρύνθηκαν όλες οι παράνομες κατασκευές από την ίδια την εταιρεία.»
Είναι προφανές πως η υπόθεση αυτή έλαβε ένα τέλος γιατί μερίμνησε η ίδια η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας…
Το ερώτημα που γεννάται είναι το κατά πόσον τελικά θα έχουν αποτέλεσμα και οι νέες ρυθμίσεις για την αδειοδότηση των κεραιών, ώστε οι εταιρείες να μπορέσουν να αξιοποιήσουν τις νέες άδειες που πήραν. Μοναδική ασφαλιστική δικλείδα θεωρείται η πρόβλεψη ότι αν παρέλθουν 4 μήνες χωρίς η αρμόδια υπηρεσία να απαντήσει σε αίτημα τοποθέτησης και έχει εξασφαλιστεί η σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας η κεραία μπορεί να τεθεί σε λειτουργία.