Οι συγχωνεύσεις που έχουν τεθεί επί τάπητος και συζητούνται μεταξύ των τηλεπικοινωνιακών εταιρειών θα εξαρτηθούν εν πολλοίς από αποφάσεις που θα λάβουν το επόμενο διάστημα οι δανείστριες τράπεζες, όταν βεβαίως θα είναι σε θέση να ασχοληθούν με τα θέματα αυτά.
Τα στελέχη των Wind, Forthnet, hellas online, αν και όχι επίσημα, δεν αρνούνται πως οι διοικήσεις τους με εξουσιοδότηση των μετόχων τους, συζητούν μεταξύ τους όλα τα σενάρια συνεργασιών – συγχωνεύσεων.
Κατά κάποιο τρόπο πρωταγωνιστής φαίνεται να είναι η Forthnet η οποία έχει και τον μεγαλύτερο βραχυπρόθεσμο δανεισμό – 332,2 εκατ. ευρώ – και για την οποία εξετάζεται η συγχώνευσή της ή με την hellas online ή με την Wind. Και τα δύο αυτά σενάρια δεν θα προχωρήσουν αν προηγουμένως οι δανείστριες τράπεζες (κυρίως η Εθνική Τράπεζα η οποία είναι διαχειρίστρια και επικεφαλής των ομολογιούχων του δανείου της Forthnet) δεν συναινέσουν σε μια γενναία μείωση του οφειλομένων (haircut) ή σε μια ικανή, να καταστήσει το χρέος βιώσιμο, επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του.
Από την πλευρά της Wind δεν υπάρχει δανεισμός καθώς έχει προηγηθεί διαγραφή χρέους ύψους 3,2 δις. ευρώ κάτι πάντως που τη δυσκολεύει να απευθυνθεί στις αγορές για άντληση κεφαλαίων, ενώ η hellas online με βάση τα στοιχεία στο τέλος της προηγούμενης χρήσης έχει μακροπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις ύψους 141,1 εκατ. ευρώ και βραχυπρόθεσμες 41,4 εκατ. ευρώ.
Γεγονός είναι πως η τηλεπικοινωνιακή αγορά έχει προεξοφλήσει ότι θα προχωρήσει ένα από τα δύο σενάρια, της συγχώνευσης της Forthnet είτε με την hol είτε με τη Wind, αν και όχι άμεσα. Με ενδιαφέρον όμως αναμένεται και το τι θα γίνει με την περίπτωση της On Telecoms καθώς και αν στο «παιχνίδι» της ενοποίησης (consolidation) θα εισέλθει και η Cyta Ελλάς η οποία βρίσκεται σε τροχιά προσπάθειας να καταστεί κερδοφόρος.
Οι εξελίξεις στις τράπεζες όμως επηρεάζουν και τις αποφάσεις στον ΟΤΕ. Η διοίκησή του μελετά τις νέες περικοπές δαπανών προσωπικού υπό την σκιά της ανάγκης αναχρηματοδότησης δανείων συνολικού ύψους 3,4 δις. ευρώ, με άλλα λόγια και στην περίπτωσή του Οργανισμού οι διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες παίζουν σημαντικό ρόλο στις αποφάσεις που θα ληφθούν.
Σύντομα στον ΟΤΕ θα τεθεί επί τάπητος σχέδιο εθελουσίας εξόδου που θα αφορά 1.500 με 2.000 εργαζομένους, ενώ μελετάται, προκειμένου να εξασφαλιστεί η αναχρηματοδότηση των δανείων, η πώληση μιας θυγατρικής στο εξωτερικό, ενδεχομένως και δύο (πιθανότατα των AMC Αλβανία και Globul σε Βουλγαρία).
Συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και για τη σύναψη εμπορικής συνεργασίας μεταξύ των καταστημάτων που ανήκουν στον όμιλο Π. Γερμανού και των Wind και Vodafone. Λιγότερο πιθανό θεωρείται πλέον ο προαναφερόμενος επιχειρηματίας να επενδύσει στη Wind αποκτώντας μέρος του μετοχικού της κεφαλαίου.