Στην ανάγκη καθιέρωσης νέων μοντέλων τιμολόγησης των Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών όταν καθιερωθούν τα Δίκτυα Νέας Γενιάς (NGN) αναφέρθηκε ο Κ. Πλούμπης, Γενικός Διευθυντής Ρυθμιστικών Θεμάτων του ΟΤΕ, μιλώντας σε Ημερίδα που πραγματοποιήθηκε από το Σωματείο του Ασύρματου Μητροπολιτικού Δικτύου Αθηνών υπό την αιγίδα του Υπουργείου Μεταφορών Υποδομών και Δικτύων και του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, με τίτλο «Ηλεκτρονικές επικοινωνίες – Εναλλακτικά δίκτυα διασύνδεσης υποδομών – Συνέργειες Εθελοντισμού, Δημοσίου και Εταιριών».
Όπως είπε το μοντέλο τιμολόγησης με βάση τα τέλη διασύνδεσης και τα τέλη τερματισμού με την επικράτηση των NGN δεν θα έχει κανένα νόημα καθώς, μεταξύ άλλων, η φωνή δεν είναι πλέον η κυρίαρχη υπηρεσία, οι υπηρεσίες δεδομένων καταλαμβάνουν ένα διαρκώς μεγαλύτερο τμήμα της χωρητικότητας και ο όγκος των υπηρεσιών δεδομένων αυξάνεται ταχύτερα από αυτόν της φωνής.
Το στέλεχος του ΟΤΕ πρόσθεσε πως το BEREC (Body of European Regulators of Electronic Communications) σε κείμενο του το 2010 θεωρεί την μέθοδο Bill & Keep (τιμολόγηση με βάση κυρίως την ποιότητα της προσφερόμενης υπηρεσίας) ως την πλέον υποσχόμενη στο NG περιβάλλον. Τα πλεονεκτήματα της μεθόδου είναι η αύξηση της κοινωνικής ευημερίας καθώς οι χρήστες επικοινωνούν περισσότερο στο πλαίσιο flat rate προσφορών, η μείωση ρυθμιστικού κόστους και αβεβαιότητας καθώς και τα κίνητρα για την μείωση κόστους εκ μέρους των παρόχων.
Ο γενικός διευθυντής Ρυθμιστικών Θεμάτων του ΟΤΕ τόνισε πάντως πως η σχετική με το παραπάνω θέμα συζήτηση, είναι ακόμα στην αρχή, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις «δύσκολες» – όπως τις χαρακτήρισε – σχέσεις του Οργανισμού με την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ). Συγκεκριμένα, καταλήγοντας στην ομιλία του αναφέρθηκε στην – όπως είπε – καθυστέρηση έγκρισης των νέων προγραμμάτων του ΟΤΕ με τιμές μειωμένες έως και 25%. Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΤΕ έχει δηλώσει δημόσια την πρόθεσή του να μειώσει τις τιμές για τους καταναλωτές και έχει καταθέσει στην Επιτροπή νέα προγράμματα double play με internet και ομιλία για τα οποία η ΕΕΤΤ δεν έχει ακόμη τοποθετηθεί.
Στην ίδια Ημερίδα ο Τηλέμαχος Δούκογλου, Υπεύθυνος Εργαστηρίων και Νέων Τεχνολογιών ΟΤΕ, είπε ότι η ΕΕΤΤ δεν έχει ακόμα επιτρέψει στον ΟΤΕ τη λιανική διάθεση υπηρεσιών μέσω υποδομών οπτικών ινών και τεχνολογίας VDSL αν και ο ΟΤΕ είναι τεχνικά έτοιμος από το Φεβρουάριο του 2011. Ο ίδιος περιέγραψε, από τεχνικής σκοπιάς, το προηγμένο δίκτυο οπτικών ινών FTTC (Fiber to the Cabinet) που κατασκευάζει ο ΟΤΕ και πρόσθεσε πως το δίκτυο θα γίνει υβριδικό FTTC/FTTB (Fiber to the Building), ενώ στη συνέχεια, συνδέσεις FTTH (Fiber to the Home), θα τείνουν να αντικαταστήσουν σταδιακά πλήρως τις δύο παραπάνω επιλογές.