Και έτσι, παρά όλες τις προβλέψεις περί του αντιθέτου, καταφέραμε και γιορτάσαμε και αυτό το Πάσχα. Τώρα, πως γίνεται και πάλι τα μηνύματα είναι ελπιδοφόρα, ενώ κάθε χρονιά είναι χειρότερη από την προηγούμενη, θα σας γελάσουμε.
Παρατηρείστε την νοοτροπία όσον αφορά στο Πάσχα και βγάλτε τα συμπεράσματά σας. Η ιστορία όπως κληροδοτείται από τα Ευαγγέλια, λέει ότι η Σταύρωση έγινε Μ.Παρασκευή και η Ανάσταση, Κυριακή. Την «τρίτη ημέρα κατά τας γραφάς» σημαίνει ότι λίγο πολύ μεσολαβούν τρεις ημέρες. Εμείς οι έξυπνοι τι κάνουμε; Περνάμε απευθείας στην «Πρώτη Ανάσταση» μέσα σε λίγες ώρες!
Τα καλά νέα είναι ότι το αναστάσιμο κλίμα θα συνεχιστεί μέχρι τις εκλογές και λίγο μετά. Στη συνέχεια θα αρχίσει το καλοκαίρι των Παθών… Διότι, όπως γνωρίζετε, οι εκλογές είναι τζάμπα. Τα αποτελέσματα τα πληρώνουμε με δόσεις! Αναμονή λοιπόν μέχρι τα μέσα Μαΐου με τα προεκλογικά παπαγαλάκια να άδουν στη διαπασών και… υπομονή για τη συνέχεια.
Όπως και να έχει -στη μετά τον οβελία εποχή- η ζωή συνεχίζεται και η πεζή καθημερινότητα παίρνει και πάλι τη θέση της με τα βασανιστικά της ερωτήματα και τα διλήμματα της.
Το πρώτο μεθεόρτιο ήρθε από τη Fitch που θέτει τον ΟΤΕ «υπό επιτήρηση» με αρνητικές προοπτικές. Όχι επειδή έχει δυσμενή οικονομικά στοιχεία, όπως ρητά αναφέρει, αλλά απλά και μόνο επειδή, όντας Ελληνική εταιρεία, επηρεάζεται από το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον στη χώρα μας!
Στο Μέγαρο, δεν περνάνε σίγουρα τις καλύτερες μέρες τους, αφού βλέπουν να ξεφυτρώνουν τα προβλήματα σαν τα κεφάλια της Λερναίας Ύδρας.
Τεχνοκράτες γαρ, είχαν κάνει τα πλάνα τους και είχαν υπολογίσει το worst case σενάριο –κυρίως όσον αφορά την αποπληρωμή του ομολογιακού, με βάση πάντα κάποιες σχετικά σταθερές χρηματοροές (500 εκατ. το χρόνο). Που να φανταστούν όλες τις αλλαγές που προέκυψαν στη μέση της διαδρομής και τις συνεπακόλουθες επιπτώσεις;
Όχι ότι οι εισπράξεις ήταν και ποτέ δεδομένες. Απλά, είναι σίγουρο ότι η μείωση των τελών τερματισμού, παράγει εν δυνάμει αρνητικό ισοζύγιο για τον πάροχο με το μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά, ενώ δεν είναι δυνατό να υπολογιστούν οι μεσοπρόθεσμες επιπτώσεις στην κινητή.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι, οικονομικοί, αναλογιστές και στελέχη marketing, έχουν στρωθεί στη δουλειά για να υπολογίσουν το μέγεθος της απώλειας, αλλά και να σχεδιάσουν τη στρατηγική τους.
Οι πρώτες εκτιμήσεις λένε, ότι σε ομιλικό επίπεδο οι επιπτώσεις δεν θα είναι δραματικές, καθότι όταν συνυπολογιστεί και η σταθερή -που ωφελείται από τη μείωση- θα αντισταθμιστεί σε κάποιο βαθμό η πτώση.
Το βέβαιο είναι ότι τα μολύβια και τα excel έχουν πάρει φωτιά όχι μόνο στο Μέγαρο, αλλά και σε όλα τα εμπλεκόμενα σταθερά και κινητά δίκτυα, προκειμένου να υπολογιστούν τα κέρδη και οι ζημίες με όλα τα πιθανά σενάρια.
Η βασική προτεραιότητα στο Μέγαρο είναι η κάλυψη του κενού που καλείται να «γεμίσει» ο ΟΤΕ, όσον αφορά την κάλυψη των δανειακών του υποχρεώσεων που σε λίγους μήνες θα αρχίσουν να γίνονται κάτι παραπάνω από επιτακτικές.
Έτσι από το Μέγαρο αναζητούν «σίγουρες» λύσεις, γιατί δεν θέλουν να βασίζονται στο αν και πότε θα έχουμε σταθερή κυβέρνηση και στο αν ο υπουργός θα εγκρίνει τελικά το πωλητήριο.
Η εκτίμηση της στήλης πάντως είναι ότι αν ο Μάκης παραμείνει στο υπουργείο θα πει το «ναι» διότι δεν υπάρχει περίπτωση για πρακτικούς, οικονομικούς και εθνικούς λόγους να αφήσει τέτοια assets, να γίνουν βορά στο Μολώχ της κακοδιαχείρισης και της γραφειοκρατίας.
Σε κάθε περίπτωση, στον ΟΤΕ έχουν καταστρώσει τα πλάνα τους και κύκλοι της αγοράς θεωρούν ότι σύμφωνα με το δόγμα που έχει διαμορφωθεί υποψήφια προς πώληση μπορεί να είναι μια δραστηριότητα που α) έχει ξεκάθαρο νομικό καθεστώς, απαλλαγμένο από εκκρεμότητες β) έχει ολοκληρώσει τον αναπτυξιακό της κύκλο έχοντας συγκεντρώσει τη μέγιστη δυνατή υπεραξία και γ) τα έσοδα που θα προκύψουν θα πρέπει να καλύπτουν σημαντικό μέρος των αναγκών.
Με βάση την πρώτη παράμετρο -και τη δεδομένη χρονική στιγμή- αποκλείεται η Ρουμανία (αφού βρίσκεται σε καθεστώς συγχώνευσης κινητής-σταθερής και σύντομα εισόδου στο Χρηματιστήριο).
Με βάση τη δεύτερη -αλλά και την τρίτη- παράμετρο, αποκλείεται η AMC, η οποία έχει ακόμα αρκετά περιθώρια ανάπτυξης, αφού δεν είναι πολύς καιρός που απέκτησε την άδεια 3G, ενώ τα όποια έσοδα δεν θα έφταναν για την κάλυψη των αναγκών.
Έτσι, πανηγυρικά, με βάση το παραπάνω σκεπτικό, επικρατέστερη υποψήφια εταιρεία είναι η βουλγαρική Globul, η οποία συγκεντρώνει όλες τις βασικές προϋποθέσεις, ενώ και τα απόλυτα νούμερα αποτίμησης της είναι εξαιρετικά δελεαστικά.
Αν τελικά προκύψει η όποια «κατ’ ανάγκην» πώληση, τίθεται το ερώτημα ποιος μπορεί να είναι ο αγοραστής.
Υπάρχουν φήμες που φέρουν την DT ως αγοραστή προκειμένου με έμμεσο αλλά και με ασφαλή για τους Γερμανούς τρόπο να καλυφθούν οι ανάγκες του ΟΤΕ. Ας μην ξεχνάμε πως ο Όμπερμαν έχει πολλάκις κατηγορηθεί τόσο για την αγορά, όσο και για τη ζημιά που κάνει στην DT ο Οργανισμός με τις κατά καιρούς απομειώσεις.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες και να ήθελε είναι πολύ δύσκολο να βάλει το χέρι στην τσέπη για απευθείας ενίσχυση. Για εξαγορά όμως τα πράγματα θα ήταν πιο εύκολα και θα έμεναν όλοι ικανοποιημένοι. Μερικές φορές και η μικρότερη δυνατή ζημία είναι κέρδος…
Τελών κατάβαση;
Δεν ξέρουμε κατά πόσο ήταν τυχαίο να συμπέσει η πρόταση για τη μείωση των τελών τερματισμού, με την προσφυγή των κόκκινων κατά των πράσινων για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης, αλλά το timing -εντελώς τυχαία- ήταν ιδανικό.
Αυτό που κάνει εντύπωση -και είναι η αιτία της όλης αναταραχής- δεν είναι αυτή καθαυτή η έννοια της εξομάλυνσης των τελών με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, είναι το απότομο «glide path», που απειλεί τα επιχειρηματικά πλάνα των εταιριών σε βαθμό που να θεωρείται κάτι παραπάνω από βέβαιο, ότι από κάποιους θα ζητηθεί πιο ομαλή «κατάβαση».
Βλέπετε πέρυσι, ο Λεωνίδας απέφυγε να παραλάβει την καυτή πατάτα της προσφυγής από τη Τζαβέλα, αλλά φέτος του ήρθε «επί συστάσει» από το Βιττόριο και δεν μπορούσε να κάνει διαφορετικά.
Αποδεικνύει όμως, για μια ακόμη φορά, ότι είναι πάντα καλά προετοιμασμένος και καλού κακού έχει και έναν άσο στο μανίκι.
Σας το λέγαμε και την προηγούμενη εβδομάδα ότι σαν μοντέλο δράσης (και αντίδρασης), βολεύει τους πάντες να ακολουθηθεί η τακτική που ακολουθήθηκε με την υπόθεση OTE TV – Nova στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Αν πάνω σε αυτό το σκεπτικό θα διακινδυνεύαμε μια πρόβλεψη, αυτή θα ήταν ότι η υπόθεση της προσφυγής θα εξεταστεί, όταν -συνεπικουρούμενη από τα τέλη τερματισμού- επέλθει κάποια «μείωση» της πελατειακής βάσης του What’s Up. Έτσι δεν θα συντρέχει πια λόγος λήψης μέτρων και όλοι θα είναι ευτυχισμένοι. Ακόμα και οι μελλοντικοί MVNO’s, που ίσως διαγνώσουν μια δελεαστικότερη επιχειρηματική ευκαιρία.