Μείζονος σημασίας αποφάσεις θα κληθεί να λάβει το επόμενο διάστημα η διοίκηση του ΟΤΕ με στόχο κυρίως την εξασφάλιση της ρευστότητας για την εξυπηρέτηση των δανεικών υποχρεώσεων. Η σχετική προετοιμασία, εντός του Οργανισμού, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη προκειμένου το όλο τοπίο να ξεκαθαρίσει μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου.
Όπως είναι γνωστό, η προοπτική είναι να πουληθεί μια από τις τρεις θυγατρικές στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, (AMC στην Αλβανία, Globul στη Βουλγαρία και RomTelecom στη Ρουμανία). Το επιχείρημα που συνοδεύει το εγχείρημα είναι πως χρειάζεται να κλείσει χρηματοδοτικό κενό της τάξεως των 500 έως 700 εκατ. ευρώ, χωρίς να ληφθούν άλλα μέτρα που θα σήμαιναν, μεταξύ άλλων, μείωση επενδύσεων για υποδομές στην Ελλάδα.
Φήμες που κυκλοφόρησαν, εντός του διοικητικού Μεγάρου, φέρουν τη Deutsche Telekom (DT) ως υποψήφια να αγοράσει την εταιρεία η οποία πρόκειται να πουληθεί και μάλιστα χωρίς να προηγηθεί διαγωνιστική διαδικασία. Η διοίκηση του ΟΤΕ απαντά κατηγορηματικά πως η όποια πώληση θυγατρικής θα προχωρήσει μόνον μέσω διαγωνισμού.
Με βάση τα μέχρι τώρα γνωστά δεδομένα είναι μάλλον απίθανη μια καθοριστικής σημασίας συνδρομή στο θέμα των δανείων από τη DT.
Διαγωνισμός προετοιμάζεται και για την πώληση της Hellas Sat της εταιρείας η οποία διαχειρίζεται τον ελληνικό δορυφόρο. Στην περίπτωση της Hellas Sat είναι πολύ πιθανό να παρατηρηθούν καθυστερήσεις καθώς πλέον, με βάση το νέο νόμο για τις Επικοινωνίες, για την πώληση της εταιρείας χρειάζεται η σύμφωνη γνώμη του υπουργού Υποδομών.
Στο μέτωπο των εργαζομένων εκτιμάται ότι μετά το Πάσχα θα ξεκινήσει νέα διαπραγμάτευση για περαιτέρω μειώσεις των δαπανών προσωπικού. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η έκταση των μέτρων που θα εισηγηθεί η διοίκηση στην ΟΜΕ-ΟΤΕ.
Όπως και για όλες τις επιχειρήσεις και για τον ΟΤΕ τα δεδομένα είναι ρευστά και σίγουρα το γενικότερο περιβάλλον δεν εμπνέει αισιοδοξία. Το μερίδιο του Οργανισμού βαίνει διαρκώς μειούμενο, ενώ έχει να αντιμετωπίσει και την καταγγελία της Vodafone εναντίον της Cosmote, υπόθεση που δεν θεωρείται εύκολη, καθώς αφορά στο δίκαιο περί ανταγωνισμού.
Βάσει των δημοσιευμένων στοιχείων τα ταμειακά διαθέσιμα, ταμειακά ισοδύναμα και χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία του Ομίλου ΟΤΕ στις 31 Δεκεμβρίου 2011 ανέρχονταν σε 1.036,9 εκατ. ευρώ και τα συνολικά δάνεια σε 4.902 εκατ. ευρώ. Τα δάνεια που χρειάζεται να αναχρηματοδοτήσει μέχρι και το 2014 είναι συνολικού ύψους 3,4 δις. ευρώ: Το 2012 λήγει κοινοπρακτικό δάνειο ύψους 762 εκατ. ευρώ, το 2013 ομολογιακό 1,244 δις. ευρώ και κοινοπρακτικό 894 εκατ. ευρώ και το 2014 ομολογιακό 497 εκατ. ευρώ.