Μέχρι και στο 10% του ετήσιου τζίρου της δύναται να φθάσει το πρόστιμο που μπορεί να επιβληθεί στην Cosmote, αν αποδειχθεί ότι ευσταθούν οι καταγγελίες της Vodafone, περί κατάχρησης της δεσπόζουσας θέσης της στην αγορά της καρτοκινητής τηλεφωνίας, με βάση το δίκαιο περί ανταγωνισμού.
Καθώς το τοπίο σχετικά με την καταγγελία που κατέθεσε στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) ηVodafone, πριν περίπου 15 μέρες, αρχίζει κάπως να ξεκαθαρίζει, όλα δείχνουν πως ξεκινά μια περίοδος μάχης (έστω παρασκηνίου) μεταξύ των δύο εταιρειών.
Η ΕΕΤΤ πλέον είναι υποχρεωμένη να πραγματοποιήσει μελέτη για να ερευνήσει τις καταγγελίες της Vodafone και αν χρειασθεί να καλέσει τις δύο εταιρείες σε ακρόαση. Εκτιμάται ότι η όλη διαδικασία θα διαρκέσει αρκετούς μήνες και αν διαπιστωθεί ότι η θυγατρική του ΟΤΕ έχει παραβιάσει τους κανόνες δικαίου περί ανταγωνισμού, θα κληθεί να σταματήσει τις συγκεκριμένες πρακτικές ενώ θα της επιβληθεί σημαντικό πρόστιμο.
Η Vodafone δεν θέτει επί τάπητος το θέμα αυτό για πρώτη φορά. Το έθεσε αρχικά στην Επιτροπή πέρσι, όμως η ΕΕΤΤ επικαλέστηκε τυπικούς λόγους για να μην το εξετάσει. Στην πραγματικότητα, όπως εκτιμάται, δεν το έπραξε γιατί δεν επιθυμούσε να διαταράξει τις ισορροπίες εν μέσω του διαγωνισμού για την εκχώρηση των συχνοτήτων στις τρεις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Μια παράλληλη διαδικασία εξέτασης παραβίασης των όρων του ανταγωνισμού θα δημιουργούσε ποικίλα προβλήματα και σίγουρα δεν θα αποτελούσε εγγύηση για την επιτυχία ενός διαγωνισμού που απέφερε στο δημόσιο περί τα 380,5 εκατ. ευρώ.
Η Vodafone λοιπόν επανήλθε επιμένοντας ότι η Cosmote με μερίδιο αγοράς στην καρτοκινητή πάνω από 50% έχει καταχραστεί τη δεσπόζουσα θέση της. Αυτό σημαίνει, ερμηνεύοντας με απλά λόγια το σκεπτικό της καταγγελίας της Vodafone, ότι για να την αντιμετωπίσουν οι ανταγωνίστριες εταιρείες πιθανότατα αναγκάζονται να συμπιέσουν το περιθώριο κέρδους τους ή και να πουλήσουν κάτω του κόστους.
Επίσημη αντίδραση από την πλευρά της Cosmote δεν υπήρξε. Στελέχη της σημείωναν πάντως πως ο ανταγωνισμός στην κινητή τηλεφωνία λειτουργεί υποδειγματικά σχεδόν 20 ολόκληρα χρόνια, ενώ πρόσθεταν ότι: «Τα τελευταία χρόνια, η Cosmote με σκληρή δουλειά, σημαντικές επενδύσεις στο τηλεπικοινωνιακό δίκτυο και το δίκτυο λιανικής, αλλά και αποτελεσματική στρατηγική, βελτίωσε σημαντικά τις επιδόσεις της σε όλους τους τομείς, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και ενισχύοντας το μερίδιο αγοράς της». Καταλήγοντας τα στελέχη της θυγατρικής του ΟΤΕ σημείωναν με νόημα: «Κάθε παίκτης οφείλει να εστιάζει στα του οίκου του και τη στρατηγική που θα του επιτρέψει να βελτιώσει τις επιδόσεις του αντί να ζητά από τη Ρυθμιστική Αρχή να τιμωρεί την επιτυχία και τις καλές επιδόσεις των άλλων».
Αναφορικά με τα μερίδια αγοράς στους συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας (συμβολαίου και καρτοκινητής) σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στη δημόσια διαβούλευση της ΕΕΤΤ για τα τέλη τερματισμού στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, μετά το 2007 παρατηρείται μια διαρκώς μεγαλύτερη αύξηση του μεριδίου της Cosmote, το οποίο στο τέλος του 2010 φτάνει το 52,4% για να καταλήξει στο τέλος του 2011 στο 52,2% με τις Vodafone και Wind να μοιράζονται περίπου τον υπόλοιπο αριθμό συνδρομών.