Απαγορεύτηκε από την κυβέρνηση της Αυστραλίας η συμμετοχή της κινεζικής Huawei στη διαδικασία υποβολής προσφορών για τις συμβάσεις προμηθειών όσον αφορά στη δημιουργία εθνικού δικτύου ευρυζωνικότητας της Αυστραλίας (NBN). Ο αποκλεισμός αιτιολογείται από την ανησυχία των αυστραλιανών αρχών, για επιθέσεις στον κυβερνοχώρο που προέρχονται από την Κίνα.
Η Huawei έχει αντιμετωπίσει επανειλημμένα υποψίες ότι διατηρεί υπόγειους δεσμούς με κινεζικές στρατιωτικές υπηρεσίες, κατηγορίες που διατυπώνονται κυρίως από πολιτικούς των ΗΠΑ. Η ίδια η Huawei αρνείται πάντοτε τους ισχυρισμούς και έχει διαμαρτυρηθεί στις αχές ανταγωνισμού. Εκτιμάται μάλιστα ότι η κινεζική κυβέρνηση μπορεί να προβεί σε αντίποινα, εάν η εταιρεία αποκλειστεί από την ανάπτυξη του δικτύου, ένα έργο που εκτιμάται στα 43 δισεκατομμύρια δολάρια.
«Ως στρατηγική, αλλά και διασφάλιση σημαντικών δημόσιων επενδύσεων, έχουμε ευθύνη να κάνουμε ό, τι καλύτερο μπορούμε για την προστασία της ακεραιότητας του Εθνικού Δικτύου και των δεδομένων που διακινούνται μέσα από αυτό» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Γενικού Εισαγγελέας Nicola Roxon και συμπλήρωσε «Αυτό συνάδει με την πρακτική της κυβέρνησης για τη ισχυροποίηση της ασφάλειας και της ανθεκτικότητας των υποδομών ζωτικής σημασίας της Αυστραλίας γενικότερα.»
Αξίζει να σημειωθεί ότι μια σειρά από άλλους σημαντικούς προμηθευτές τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού από διαφορετικές χώρες, όπως η Nokia Siemens Networks (Φινλανδία), η Ericsson (Σουηδία), η Cisco (Ηνωμένες Πολιτείες), η Alcatel-Lucent (Γαλλία) και πολλοί άλλοι έχουν κερδίσει τα τελευταία χρόνια σημαντικές συμβάσεις με αρκετά δίκτυα κατηγορίας NBN. Ωστόσο, για καμία από τις εν λόγω επιχειρήσεις δεν ετέθη θέμα αμφισβήτησης ή υπονοιών ότι εκπροσωπούν συμφέροντα ξένων χωρών.
Η κίνηση της Αυστραλιανής κυβέρνησης αποτελεί το τελευταίο επεισόδιο σε μια μακρά σειρά επιθέσεων κατά της κινεζικής εταιρείας από διάφορες οργανώσεις της χώρας. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, ένας αριθμός μέσων ενημέρωσης και άλλες ομάδες έχουν προσπαθήσει να συνδέσουν τη Huawei με την κινεζική πολιτική και τα στρατιωτικά συμφέροντα. Αν και οι ισχυρισμοί δεν έχουν αποδειχθεί, περιέργως κρίθηκαν ως βάσιμοι από την Εισαγγελία, με αποτέλεσμα η Huawei να αποκλειστεί από προμηθευτής τηλεπικοινωνιών σε σημαντικά κυβερνητικά έργα.