Καταιγιστικές οι εξελίξεις την εβδομάδα που πέρασε. Οι τηλεπικοινωνίες κάθε άλλο παρά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ήταν. Και όμως, αυτές κινούσαν τις εξελίξεις. Τηλέφωνα, Τηλεδιασκέψεις, Τηλε-παραιτήσεις, Τηλε-ψήφοι, μέχρι και τηλε…φάπες έπεσαν από τους εταίρους.
Θέλουμε δε θέλουμε, η ζωή συνεχίζεται με τη δανειακή στα σκαριά και τη γνωστή αβεβαιότητα που κοντεύει να γίνει βεβαιότητα. Σήμερα, θα θέλαμε να δούμε να γίνεται μία νέα αρχή όπου «νηστεύσαντες και μη νηστεύσαντες» θα σήκωναν τα μανίκια για να στρωθούν στην δουλειά. Όπου ο Πρωθυπουργός για να δώσει το καλό παράδειγμα θα έφτιαχνε μία κυβέρνηση με 15 άτομα και θα απέλυε τον υπουργό Παπουτσή, που με την ανικανότητά του έγινε αιτία να καταστραφεί η Αθήνα. Έτσι, για να αρχίσουν όλοι να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους σε αυτό τον τόπο. Να πληρώνουν για τα λάθη και τις παραλήψεις τους. Ίσως έτσι να έπειθε τόσο το λαό όσο και τους «κουτόφραγκους», που μάλλον το πάνε φιρί – φιρί να μη μας δώσουν φράγκο.
Οι οίκοι αξιολόγησης έχουν μπει για καλά στη ζωή μας ρυθμίζοντας τη δανειακή μας αξιοπιστία σαν κράτος. Τώρα, με αιτία την εγκατάλειψη του σχεδίου συγχώνευσης Vodafone-Wind, καταφέρονται και εναντίον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατηγορώντας την ότι λειτουργεί ως τροχοπέδη και παρεμβατικά στην υγιή επιχειρηματικότητα, εμποδίζοντας την πρόοδο. Ενώ, οι συγκεκριμένοι οίκοι, είναι ως γνωστόν «άμωμοι, άσπιλοι και αμόλυντοι». Επίσης, πάσχουν από αμνησία αφού προφανώς ξεχνάνε ότι μία από της παραμέτρους που βάρυναν για το «όχι» της Επιτροπής, ήταν η άρνηση των Αμερικανικών αρχών να εγκρίνουν την εξαγορά της T-Mobile USA από την ΑΤ&Τ.
EETT I: VDSL ante portas
Στα εντός συνόρων, ενδιαφέρουσα, με χαρακτηριστικά σκωτσέζικου ντους για τον ΟΤΕ, ήταν η κουβέντα στην ΕΕΤΤ με αφορμή την στρατηγική του ρυθμιστή για το 2012.
Οι περισσότερες ερωτήσεις επικεντρώθηκαν στο VDSL που είναι ένα θέμα που «πουλάει». Το θέμα, όχι το VDSL. Τουλάχιστον όχι ακόμα! Ο Λεωνίδας ήταν χειμαρρώδης. Ξεκίνησε από την προσέγγιση της ΕΕΤΤ στο θέμα, με βάση το Ευρωπαϊκό δίκαιο, και κατέληξε στο γεγονός ότι έχει ζητηθεί από τον ΟΤΕ η παροχή γραμμών στους πελάτες, απευθείας από τα αστικά κέντρα στην γνωστή ακτίνα των 800-1000 μέτρων. Επίσης ανέφερε ότι μέχρι τα τέλη Μαΐου θα μπορεί ο ΟΤΕ να προσφέρει VDLS από τα ΚΑΦΑΟ, γεγονός που σημαίνει ότι αρκετά πιο πριν θα έχει τακτοποιηθεί το θέμα των τιμοκαταλόγων. Για το θέμα των δύο λογαριασμών είπε ότι το προϊόν το «naked DSL» δεν ετέθη στη διαβούλευση και ως εκ τούτου δεν υφίσταται θέμα, επιρρίπτοντας, σε κάποιο βαθμό, την ευθύνη στους εναλλακτικούς. Για τους οποίους επεσήμανε ότι δεν αποκλείεται «να τους συμφέρει τελικά να κάνουν μεταπώληση».
ΕΕΤΤ ΙΙ: Καθολική άρνηση
Όσον αφορά στην καθολική υπηρεσία, ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ, υπεραμύνθηκε του γεγονότος ότι η διεκδίκηση των 85 εκατομμυρίων από τον ΟΤΕ βασίζεται σε μια απλή μελέτη και όχι σε πλήρες αίτημα. Το γεγονός επίσης ότι ο ΟΤΕ δηλώνει σε αυτή τη μελέτη δηλώνει ότι δαπάνησε για την παροχή της Καθολικής υπηρεσίας 87 εκατομμύρια και εισέπραξε από δικαιώματα μόνο 1, δεν φάνηκε και πολύ …ορθόδοξο στην Επιτροπή η οποία ευχήθηκε στον Οργανισμό … «και του χρόνου»!
Όταν βέβαια του στείλει και τη σχετική απόφαση δεν αποκλείεται ο Οργανισμός να υποβάλλει αίτημα θεραπείας. Τώρα για το ποιος είναι ο σωστός τρόπος θα σας γελάσω. Υποθέτω ότι οι αρμόδιοι θα έχουν διαβάσει το ΠΔ του 2007. Εκτός αν κάνουν παρέα με Υπουργούς που έχουν μία απέχθεια προς το διάβασμα…
ΕΕΤΤ ΙΙΙ: Τέλη Τερματισμού & δεσπόζουσα Cosmote
Ουδέν μονιμότερον του προσωρινού μοιάζει να είναι η απάντηση για τα τέλη τερματισμού. Συγκεκριμένα, όπως είπε ο Λεωνίδας «κάναμε διαγωνισμό, αλλά στην προσπάθειά μας να κάνουμε οικονομία δεν καταφέραμε να προσελκύσουμε κανέναν ενδιαφερόμενο». ‘Έτσι, για την ώρα, εφαρμόζονται τα προσωρινά τέλη τα οποία υπό τις παρούσες συνθήκες τείνουν να μονιμοποιηθούν. O νέος διαγωνισμός προχωράει και αφού προσληφθεί σύμβουλος, σε 2-3 μήνες, θα επιληφθεί του θέματος.
Και επειδή η μία κουβέντα φέρνει την άλλη συνάδελφος δεν έχασε την ευκαιρία και έριξε στο τραπέζι το θέμα της ρύθμισης του Cosmote, αλλά με απόλυτη φυσικότητα ο Λεωνίδας αντέτεινε ότι ουδέποτε υπήρξε αίτημα από ανταγωνιστή της Cosmote. Σε αυτό το σημείο ήταν που γκρεμίστηκαν δύο αστικοί μύθοι. Ο ένας ήταν ότι οι κόκκινοι έχουν υποβάλλει σχετικό αίτημα, και ο άλλος ότι η Επιτροπή μπορεί να λειτουργήσει αυτεπάγγελτα. Για να μην αδικούμε όμως πρόσωπα και καταστάσεις, δεν είναι απλό να αποτιμήσεις και αντίστοιχα να προβείς σε ρύθμιση, αφού είναι πολλά τα χαρακτηριστικά που συνιστούν δεσπόζουσα θέση (μερίδιο, τζίρος, ARPU, κερδοφορία, EBI(D)TA) κ.ά. Ούτε ψύλλος στον κόρφο της ΕΕΤΤ, έτσι και υποβληθεί σχετικό αίτημα. Στα πηγαδάκια διευκρινίστηκε ότι ο μύθος πως «οι κόκκινοι έχουν υποβάλλει σχετικό αίτημα», προέκυψε με δεδομένο ότι ήταν ένα από τα θέματα που έθιξε προφορικά ο Vittorio, στην διόλου εθιμοτυπική επίσκεψή του στον πρόεδρο της ΕΕΤΤ. Και μιλώντας για δίκτυα και για ρυθμίσεις ο Λεωνίδας επεσήμανε ότι δεν υπάρχει αίτημα για MVNO οπότε αναμείνατε στο ακουστικό σας.
ΕΕΤΤ ΙV: Παρατηρώντας το παρατηρητήριο (τιμών)
Ενδιαφέρουσα περίπτωση είναι το θέμα του παρατηρητηρίου τιμών σταθερής και κινητής τηλεφωνίας. Το οποίο θυμηθείτε το θα αποδειχθεί πολύ «ά-τιμο». Διότι, κανείς δεν θα θέλει να αναλάβει «την τιμή», τόσο της δημιουργίας όσο κυρίως της συντήρησής του. Βλέπετε, ο προγραμματιστής που θα βάλει τις φόρμουλες θα πρέπει να προβλέψει και το κομμάτι της σύγκρισης, για να έχει πρακτική χρησιμότητα το site. Εδώ όμως μπαίνει η κακιά λέξη διαφοροποίηση. Διότι, ποιο πρόγραμμα σε συμφέρει αν τηλεφωνείς καθημερινά από τις 6 μέχρι τις 7 στη θεία Ευλαμπία στην Άνω Πέρα Αετοράχη και ποιο, αν κάνεις χρήση «Κυριακάς και Αργίας», για να επικοινωνήσεις με τον θείο Ανανία στην Δώθε Πετροραχούλα; Να δείτε που θα το παρατηρούμε για αρκετό χρόνο το παρατηρητήριο…από μακριά.
ΕΕΤΤ V: Εντός, εκτός και επί τα αυτά
Ο Λεωνίδας δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στους εναλλακτικούς, για τους οποίους, σχολιάζοντας τις επιθέσεις που δέχεται χρησιμοποίησε μια γνωστή ρήση περί φτώχειας και γκρίνιας που είχε ακουστεί πρόσφατα και από την απέναντι πλευρά της Κηφισίας. Είναι αλήθεια ότι «η φτώχεια, φέρνει γκρίνια», αλλά και στα πέριξ, εδώ που τα λέμε, δεν τους τρέχουν και από τα μπατζάκια.
Από την άλλη πλευρά η ΕΕΤΤ κατάφερε να εξασφαλίσει κάποια χρήματα ώστε να δουλεύει 24/7. Έτσι θα ικανοποιηθεί ένα πάγιο αίτημα των παρόχων που πληρώνουν 380 μύρια και όταν ήθελαν την βοήθεια της ΕΕΤΤ, έπρεπε να περιμένουν τις εργάσιμες ημέρες και ώρες.
Και σημειώστε ότι εκτός από τα 380 που φέτος εξασφάλισε η ΕΕΤΤ αποδίδει κάθε χρόνο και 80 μύρια στο Κράτος. Μάλιστα, όπως είπε και ο ένας από τους αντιπροέδρους «ο παλιός» αυτά που ακούγονται για τις αμοιβές των δικαστικών σε σχέση με τον πρόεδρό της ΕΕΤΤ δεν έχουν βάση γιατί ο τελευταίος αμείβεται περίπου με 4500 το μήνα. Ο «νέος» αντιπρόεδρος τώρα δεν τα πήγε και πολύ καλά αφού ξεκίνησε με δηλώσεις του τύπου α) έχουμε την αποδοχή της αγοράς β) έχουμε την αποδοχή των δημοσιογράφων και γ) έχουμε καλά τεκμηριωμένες νομικές αποφάσεις. Βλέπετε, όταν είσαι νέος το αίμα σου βράζει αλλά όταν έχεις μία τέτοια θέση εκτός από το γκάζι πρέπει να ξέρεις που είναι και το φρένο. Η στήλη του εύχεται καλή θητεία και βέβαια λίγο φροντιστήριο από τον Λεωνίδα και τον Μιχάλη δεν θα έβλαπτε. Τέλος, για το θέμα των 60 δευτερολέπτων διευκρινίστηκε ότι «δεν τίθεται θέμα εναρμονισμένης πρακτικής» διότι το κοινό ενημερώθηκε έγκαιρα και επαρκώς.
Το ταμείον (δεν) είναι μείον
Συμπαθητικά ήταν τα αποτελέσματα της Vofafone που δείχνουν ότι σταθεροποιείται η κατάσταση και δεν υπάρχει πλέον πτωτική τάση. Από την άλλη πολύ σκόνη σήκωσαν οι δηλώσεις του Οικονομικού Διευθυντή, ότι τα λεφτά φεύγουν για Αγγλία. Να σας πούμε ότι πέσαμε από τα σύννεφα, ότι εντυπωσιαστήκαμε, ή ότι μας ήρθε κεραμίδα, μάλλον δεν θα σας πείσουμε. Μήπως και οι Γερμανοί το ίδιο δεν κάνουν; Αυτό που δεν μπορούμε να καταλάβουμε είναι γιατί σηκώθηκε τόση σκόνη σε κάτι που είναι περίπου αυτονόητο. Και που στο φινάλε, όπως προκύπτει από τη σχετική ανακοίνωση, γίνεται ανελλιπώς τα 10 τελευταία χρόνια. Σε τελική ανάλυση στην Αγγλία στην μητρική εταιρεία τα έστειλαν οι άνθρωποι, όχι σαν κάτι όψιμους τιμητές που τα έχουν στείλει για διακοπές την Ελβετία…
Για το billing δεν θα γράψω τίποτα για να μη ρίξω λάδι στη φωτιά. Ωστόσο, δεν μπορώ να μη γράψω ότι τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Αγγλία έχουν θορυβηθεί από την πρώιμη διαρροή του θέματος της συγχώνευσης θεωρώντας ότι εκεί έγινε η ζημιά. Αυτά τα θέματα διαρρέονται μία εβδομάδα πριν στους FT ή την WSJ είπε κάποιος εκ των παροικούντων στην Ιερουσαλήμ. Μιλώντας για Αγγλία, η Globul αποφάσισε να παίξει μπάλα με τη Manchester United ποντάροντας στη λατρεία των Βούλγαρων για τους μπέμπηδες. Φοβερή ντρίπλα ο Χάρης!
Νομοσχέδιο εν όψει
Τουλάχιστον με τον Μάκη να παραμένει στο πόστο του, ενδέχεται να μπορέσει να περάσει αυτό το στοιχειωμένο νομοσχέδιο μήπως και καθαρίσει το τοπίο στις κεραίες, αφού έτσι κι αλλιώς, άλλο τοπίο δεν φαίνεται να καθαρίζει συντόμως.
Και για να μη χάσουμε και την επαφή μας με την πολιτική, άνοιξε τις …μπουκαπόρτες του και περιμένει όλους τους διαμαρτυρόμενους για ACTA,PIPA,SOPA,PARE,DOSE, το κόμμα των Πειρατών. Τελικά κόμμα ορθοδόξων έχουμε, διαμαρτυρομένων πολλά, καθολικώς όμως δεν φαίνεται να βρίσκουμε σωτηρία.
ΕΠΑΝέρχεται το θέμα της αποκλειστικότητας
Λογική θα χαρακτήριζε κάποιος καλοπροαίρετος την κίνηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού να εξετάσει την σύμβαση Αποκλειστικής μετάδοσης των ελευθέρων καναλιών Πανελλαδικής εμβέλειας μέσω Nova.
Όμως, είναι άλλο να εξετάζεις το αν είναι δίκαιη μια διμερής συμφωνία έναντι κάποιου τρίτου και άλλο είναι να επισείεται ποινή για το ότι ένα από τα δύο μέρη ωφελήθηκε από αυτή τη συμφωνία όταν ο θιγόμενος τρίτος δεν υπήρχε καν τον καιρό που έγινε η συμφωνία.
Και γίνεται ακόμα καλύτερο όταν στην εξίσωση προσθέσεις μια ακόμη παράμετρο. Αν ένας από τους συνυπογράφοντες τη διμερή συμφωνία ωφελήθηκε, τότε προφανώς ωφελήθηκε και ο άλλος (αν δεν εξαναγκάστηκε). Αν λοιπόν επιβληθεί ποινή στον ένα, τότε (θεωρητικά πάντα) αυτομάτως δεν επιμερίζεται ευθύνη και ο άλλος; Ακαδημαϊκές ερωτήσεις που περιμένουν λογικές απαντήσεις.