Το τέλος των διαπραγματεύσεων μεταξύ του ομίλου της Vodafone και των μετόχων της Wind Ελλάς για τη συγχώνευση των δύο εταιρειών κινητής τηλεφωνίας σηματοδοτεί το ξεκίνημα ενός νέου κύκλου συζητήσεων μεταξύ των τηλεπικοινωνιακών εταιρειών που θα αφορά κυρίως τη σταθερή τηλεφωνία.
Όσο ήταν σε εξέλιξη οι συζητήσεις μεταξύ των δύο εταιρειών κινητής η αγορά είχε παγώσει κάθε άλλη συζήτηση. Εφόσον η συγχώνευση θα προχωρούσε το τοπίο στις τηλεπικοινωνίες της χώρας θα άλλαζε σημαντικά και η όποια περαιτέρω εξέλιξη αναγκαστικά θα κινείτο λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι στην ελληνική αγορά δραστηριοποιούνται δύο μεγάλοι όμιλοι: Ο ΟΤΕ με την Cosmote που ανήκουν στον όμιλο της Deutsche Telekom και ο όμιλος της Vodafone που για τη σταθερή τηλεφωνία στην Ελλάδα συνεργάζεται με την hellas online.
Έτσι, το επόμενο διάστημα στις εταιρείες κινητής απευθείας συγχώνευση αποκλείεται. Πιθανόν να υπάρξουν συνέργειες – συνεργασίες σε επίπεδο δικτύου, αλλά και για αυτό χρειάζεται να προηγηθεί μεγάλη συζήτηση μεταξύ των εταιρειών και να λυθούν σειρά από προβλήματα.
Οι όποιες νέες συζητήσεις θα αφορούν λοιπόν κυρίως τις εταιρείες σταθερής τηλεφωνίας. Οι «παίχτες» είναι έξι (ΟΤΕ, Hellas on line στην οποία συμμετέχει η Vodafone, Wind – Tellas, Forthnet, Cyta Ελλάς και On Telecoms). Τα περιθώρια για περαιτέρω ενοποίηση είναι μεγαλύτερα ωστόσο και πάλι τελικές συμφωνίες για συγχωνεύσεις, δεν θεωρούνται δεδομένες, τουλάχιστον στη χρονική αυτή συγκυρία.
Εξαιτίας της κρίσης όλες οι εταιρείες έχουν αναγάγει σε πρώτη προτεραιότητά τους την διαφύλαξη της ρευστότητας. Οι όποιες κινήσεις για την περαιτέρω ανάπτυξή ή για νέες επενδύσεις γίνονται με μειωμένο ρυθμό. Ακόμα και ο ΟΤΕ, μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της χώρας, διαπιστώνει δυσκολία ως προς την αναχρηματοδότηση του δανεισμού του. Στη Forthnet, τον μεγαλύτερο εναλλακτικό πάροχο με μισό εκατομμύριο συνδρομητές οι μέτοχοι ανέβαλαν την αύξηση κεφαλαίου μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο στη χώρα.
Τροχοπέδη για το περίφημο consolidation (ενοποίηση) αποτελεί επίσης το γεγονός ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο οι μέτοχοι να συμφωνήσουν στις αποτιμήσεις των εταιρειών. Την ίδια στιγμή συμφωνίες θα πρέπει να επιτευχθούν και ανάμεσα στις πιστώτριες τράπεζες οι οποίες το διάστημα αυτό έχουν να επιλύσουν πολύ σοβαρότερα ζητήματα.
Βεβαίως, στην αγορά των τηλεπικοινωνιών τίποτα δεν αποκλείεται. Υπάρχουν και περιπτώσεις εταιρειών με φθίνουσα πορεία, ενώ ένα σενάριο που έχει λογική, σύμφωνα πάντα με στελέχη της αγοράς, είναι η προσέγγιση των Wind – Forthnet.