Της Τέτης Ηγουμενίδη
Βελτιωμένη πρόταση για τη ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο προς ψήφιση από τη Βουλή νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων (ΥΥΜΔ) και αφορά την αδειοδότηση των υφιστάμενων κεραιών κινητής τηλεφωνίας έχει καταθέσει ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) Λ. Κανέλλος.
Με βάση το προς συζήτηση νομοσχέδιο η όλη διαδικασία για τις νέες κεραίες περνά στην ευθύνη της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) η οποία υποχρεούνται να δημιουργήσει για το σκοπό αυτό Σύστημα Ηλεκτρονικής Υποβολής Αιτήσεων (ΣΗΛΥΑ). Με την εφαρμογή του νέου συστήματος οι αρμόδιες υπηρεσίες θα έχουν στη διάθεσή τους 4 μήνες για να απαντήσουν σε αίτημα τοποθέτησης κεραίας. Αντίθετα, για τις υφιστάμενες κεραίες δίνεται μια παράταση δύο χρόνων προκειμένου να λάβουν άδειες με βάση την παλιά διαδικασία και εφόσον συντρέχουν τρεις προϋποθέσεις: η σύμφωνη γνώμη της ΕΕΑΕ (Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας) να υπάρχει μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και αίτηση στη ΕΕΤΤ πριν από την έναρξη ισχύος του νόμου.
Η προτεινόμενη από τον επικεφαλής της ΕΕΤΤ ρύθμιση για τις υφιστάμενες κεραίες προβλέπει ότι μετά την παρέλευση 9 μηνών από την έναρξη ισχύος του νόμου, όσες κεραίες δεν έχουν νομιμοποιηθεί με την παλιά διαδικασία, λόγω αβελτηρίας των πολεοδομιών ή των άλλων εμπλεκομένων, κατά περίπτωση αρχών, θα μπορούν να ενταχθούν στη διαδικασία του ΣΗΛΥΑ.
Όπως επισημαίνεται από στελέχη της κινητής τηλεφωνίας αν οι ρυθμίσεις για τις υφιστάμενες κεραίες παραμείνουν με την αρχική τους μορφή θα έχει γίνει το μισό βήμα στην κατεύθυνση της ανάπτυξης με νόμιμο τρόπο των δικτύων κινητής τηλεφωνίας. Θα εκλογικευτεί η διαδικασία για τις νέες κεραίες όμως είναι αμφίβολο το κατά πόσον θα λυθεί το μείζον πρόβλημα περίπου 4.000 (εκ των 7.000 συνολικά) υφιστάμενων κεραιών που δεν έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία αδειοδότησής τους, εξαιτίας κυρίως της αδυναμίας της δημόσιας διοίκησης να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.
Η συζήτηση του νομοσχεδίου για τη διαδικασία αδειοδότησης των κεραιών στη Βουλή έχει δρομολογηθεί, ολοκληρώθηκε στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και το προτεινόμενο σχέδιο νόμου που αφορά τις κεραίες κινητής και την απελευθέρωση της ταχυδρομικής αγοράς αναμένεται να εισαχθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια τις επόμενες ημέρες.
Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία σήμερα στην Ελλάδα για την αδειοδότηση μιας κεραίας κινητής τηλεφωνίας χρειάζεται από 2,5 – 3 χρόνια, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 6 – 7 μήνες. Την ίδια στιγμή οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας δαπανούν συνολικά ετησίως περί τα 35 εκατ. ευρώ για να ξηλώνουν κεραίες, οι οποίες στις περισσότερες των περιπτώσεων έχουν την έγκριση της ΕΕΑΕ όσο αφορά την ακτινοβολία.