Παρενέβη τελικά ο Αμερικανός Πρόεδρος Barack Obama, ανακοινώνοντας ότι η κυβέρνησή του δε θα στηρίξει στη Βουλή των Αντιπροσώπων το Νομoσχέδιο SOPA (Stop Online Piracy Act).
Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου τονίζει ότι “Δεν υποστηρίζουμε τη νομοθεσία που μειώνει την ελευθερία έκφρασης και υπονομεύει το Internet”.
Μετά από αυτή την ανακοίνωση, η πρόταση νόμου αποσύρθηκε από τη στη Βουλή των Αντιπροσώπων στην οποία είχε κατατεθεί από το ρεπουμπλικανό βουλευτή Lamar Smith.
Το νομοσχέδιο προέβλεπε την παραχώρηση υπερεξουσιών στις αρχές, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να θέτουν εκτός λειτουργίας τα sites, που εμπεριέχουν, ή ανακατευθύνουν σε υλικό προστατευόμενο από copyright. Ειδικά η πρόβλεψη για την παρουσίαση links σημαίνει αυτομάτως ότι υποψήφιες για παραβίαση, θα ήταν και όλες οι μηχανές αναζήτησης όπως το Google search και το Bing της Microsoft.
Άπειρες θεωρίες συνομωσίας σχετικά με τα lobby που ελέγχουν την Αμερικανική εξουσία, έχουν αναπτυχθεί, αλλά υπάρχουν ακόμη μερικοί ρομαντικοί που πιστεύουν ότι, η αντίδραση του κόσμου του Internet –με αποκορύφωμα την «απεργία» σήμερα στη “Wikipedia”– ήταν αυτή που οδήγησε τον Αμερικανό πρόεδρο να πάρει σαφή αρνητική θέση απέναντι στο νομοσχέδιο.
Έτσι με την απόσυρση του SOPA, τουλάχιστον για την ώρα το διαδίκτυο παραμένει ελεύθερο χωρίς λογοκρισία. Αν και παραμένει πιθανόν, οι εταιρίες από τον χώρο της ψυχαγωγίας που το προώθησαν αρχικά -όπως η Entertainment Software Association και η Motion Picture Association of America-
να βρουν αργότερα πιο πρόσφορο κλίμα.