Η Apple αποκάλυψε για πρώτη φορά έναν άκρως εμπιστευτικό κατάλογο των παγκόσμιων προμηθευτών εξαρτημάτων για της συσκευές της και υποσχέθηκε να ασχοληθεί με τις περιπτώσεις παραβίασης της εργατικής νομοθεσίας και καταπίεσης των εργαζομένων, ελπίζοντας να ανατρέψει την κριτική που δέχεται, ότι κάνει ήταν τα στραβά μάτια σε περιπτώσεις κακές συνθήκες εργασίας κυρίως στα Ασιατικά εργοστάσια της εφοδιαστικής της αλυσίδας.
Η δραματική και άνευ προηγουμένου αποκάλυψη των ονομάτων από 156 εταιρείες που αντιπροσωπεύουν το 97% της εφοδιαστικής αλυσίδας της εταιρίας -ήταν μια ασυνήθιστη κίνηση σε έναν κλάδο που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε ξένους προμηθευτές εξαρτημάτων.
Είναι ακόμα πιο σπάνιο για μια εμφανώς μυστικοπαθή εταιρεία, επιβεβαιώνοντας τη φήμη ότι ο νέος διευθύνων σύμβουλος Tim Cook είναι αποφασισμένος να καθιερώσει μια νέα εποχή μεγαλύτερης διαφάνειας. Ο προκάτοχος του, Steve Jobs, ο οποίος πέθανε τον Οκτώβριο, διατηρούσε με σιδερένια πυγμή τη μυστικότητα για την εσωτερική λειτουργία της εταιρείας που ίδρυσε και έχει μετατραπεί στη μεγαλύτερη εταιρεία τεχνολογίας στον κόσμο.
Η ανακοίνωση της Apple εξέπληξε πολλούς στη βιομηχανία και στη Wall Street. Οι ειδικοί λένε ότι οι ανταγωνιστές και οι επενδυτές πληρώνουν συμβούλους για ακριβώς αυτό το είδος των πολύτιμων πληροφοριών.
Η λίστα της Apple είναι το αποκορύφωμα των εσωτερικών ελέγχων στην αλυσίδα εφοδιασμού της, που εκτείνονται σε εκατοντάδες ελέγχους ακόμα και σε εργοστάσια υψηλού προφίλ τη Foxconn, ή την Hon Hai Precision Industry Co Ltd, έως τη Samsung. Ειδικότερα μάλιστα εξαιτίας της Foxconn, η Apple έιχει γίνει στόχος αρνητικών δημοσιευμάτων μετά από κύμα αυτοκτονιών εργαζομένων, κάτι που εγείρει ερωτήματα σχετικά με τις συνθήκες σε κινεζικά εργοστάσιά της.
Η Apple ανακοίνωσε κάποια αποτελέσματα των εσωτερικών ελέγχων και μεταξύ άλλων ότι βρέθηκαν 6 ενεργές και 13 ιστορικές περιπτώσεις όπου διαπιστώθηκε εργασία ανηλίκων σε κάποιους προμηθευτές εξαρτημάτων, αλλά κανένα περιστατικό στα εργοστάσια συνεργατών της που αναλαμβάνουν την τελική συναρμολόγηση.
«Με κάθε χρόνο, επεκτείνουμε το πρόγραμμά μας, πάμε βαθύτερα στην αλυσίδα εφοδιασμού μας, έχουμε θέσει αυστηρά κριτήρια με τα οποία πρέπει να συμμορφωθούν,” δήλωσε ο Cook σε συνέντευξη στο Reuters. “Όλα αυτά σημαίνουν ότι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να αντιμετωπίζονται όλο και καλύτερα. Δεν είναι κάτι που νιώθουμε σαν να έχουμε κάνει όταν μπορούμε να κάνουμε κάτι, ενώ πολλά ακόμα απομένουν να γίνουν.”
Η πλήρης αναφορά έχει έκταση 500 σελίδων και οι κύριες παραβιάσεις που καταγράφονται είναι παραβάσεις ως προς τις αμοιβές, τις παροχές υγείας, αλλά και πολλές αρνητικές για το περιβάλλον πρακτικές στις εγκαταστάσεις στην Κίνα, η οποία άλλωστε είναι η χώρα όπου εντοπίζονται τα περισσότερα κρούσματα, καταλαμβάνοντας περίοπτη θέση στην έκθεση.
Χαρακτηριστικό είναι ότι διαπιστώθηκε ότι μόνο το 38% των προμηθευτών τηρούν μέγιστη εβδομάδα εργασίας των 60 ωρών.