Έξι μέλη του Αμερικανικού Κογκρέσου ζήτησαν από το State Department να διερευνήσει κατά πόσον η Κινεζική κατασκευάστρια εταιρεία τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού Huawei Technologies έχει παραβιάσει τις κυρώσεις των ΗΠΑ κατά του Ιράν. Τα μέλη του Κογκρέσου ζήτησαν από την υπηρεσία την «ταχεία διερεύνηση» για το αν Huawei παραβίασε τις κυρώσεις των ΗΠΑ που ψηφίστηκαν από το Κογκρέσο το 2010, σχετικά με τον με την παροχή τεχνολογίας και εξοπλισμού από τηλεπικοινωνιακούς φορείς που «έχει χρησιμοποιηθεί για να περιορίσει την ομιλία του ιρανικού λαού και την ελεύθερη ροή αμερόληπτων πληροφοριών στο Ιράν “.
Ο νόμος απαγορεύει στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση να συνάπτει συμβάσεις με τις εταιρείες που εξάγουν τεχνολογία στο Ιράν, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να διακόψει, να παρακολουθήσει ή να περιορίσει την ελευθερία του λόγου. Το αίτημα ήρθε σε επιστολή που απέστειλαν τα μέλη του Κογκρέσου προς την υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον στις 22 Δεκεμβρίου.
Η επιστολή παραθέτει ένα πρωτοσέλιδο άρθρο της εφημερίδας Wall Street Journal, που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Οκτώβριο και αναφέρει ότι οι δραστηριότητες της Huawei στο Ιράν αυξήθηκαν, μετά την απόσυρση αρκετών δυτικών εταιριών μετά την καταστολή της κυβέρνησης το 2009.
Στο άρθρο αυτό αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι η Huawei ανέλαβε να προμηθεύσει τον εξοπλισμό κινητών μονάδων μετάδοσης ειδήσεων για τη δεύτερη μεγαλύτερη επιχείρηση κινητής τηλεφωνίας του Ιράν, ΜΤΝ Irancell. Σύμφωνα με το ίδιο άρθρο στην συνεδρίαση της Ιρανικής επιτροπής που θα εξέταζε την προσφορά προμήθειας της Huawei, οι εκπρόσωποι Huawei τόνισαν ότι, αφού είναι από την Κίνα, έχουν εμπειρία στη λογοκρισία.
Εκπρόσωπος της Huawei αντικρούοντας τις κατηγορίες που διατυπώνονται στην επιστολή, δήλωσε ότι η εταιρεία συμμορφώθηκε με όλους τους τοπικούς και διεθνείς νόμους, συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ, και αποκάλεσε τους ισχυρισμούς «ανακριβείς» και «αβάσιμους». Η εταιρεία επισήμανε επίσης την ανακοίνωση της τον περασμένο μήνα ότι θα περιορίσουν τις δραστηριότητές της στο Ιράν.