Τη διευκόλυνση των επενδύσεων σε υποδομές από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας επιδιώκει η κυβέρνηση δημιουργώντας ένα fast track όσον αφορά την αδειοδότηση των κεραιών κινητής. Με το νέο πλαίσιο, το οποίο ανακοινώθηκε την περασμένη τετάρτη, μία νέα κεραία θα μπορεί να τίθεται σε λειτουργία μέσα σε διάστημα 4 μηνών, ενώ παράλληλα δίνεται ένα διάστημα 2 ετών στις εταιρείες κινητής προκειμένου να ολοκληρώσουν τη διαδικασία αδειοδότησης των υπάρχοντων κεραιών. Εκτιμάται ότι περίπου το 70% των κεραιών είναι αυτή τη στιγμή μη αδειοδοτημένο, κυρίως λόγω των καθυστερήσεων που παρατηρούνται στην υφιστάμενη διαδικασία.
Το πλαίσιο περιλαμβάνεται σε σχέδιο νόμου που πρόκειται σύντομα να κατατεθεί στο υπουργικό συμβούλιο από το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, και το οποίο αφορά κατά κύριο λόγο την πορεία προς την πλήρη απελευθέρωση της ταχυδρομικής αγοράς που ξεκινά την 1η Ιανουαρίου 2013.
Το σχέδιο νόμου, το οποίο είχε επεξεργαστεί η προηγούμενη κυβέρνηση, παρουσίασε ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Μάκης Βορίδης, ο οποίος υποστήριξε ότι ουσιαστικά δημιουργείται ένα fast track όσον αφορά τη διαδικασία αδειοδότησης των κεραιών. Το νομοσχέδιο επιδιώκει να μειώσει το χρόνο αδειοδότησης που στην Ελλάδα ξεπερνά τα 2 χρόνια όταν στην Ευρώπη ο μέσος όρος είναι 7-8 μήνες και μέχρι τώρα είχε ως αποτέλεσμα οι εταιρείες κινητής να έχουν παγώσει τις επενδύσεις τους, οι οποίες, κατά μέσο όρο, εκτιμάται ότι ανέρχονται στα 200 εκατ. ευρώ ετησίως για το συγκεκριμένο τομέα.
Ο κ. Βορίδης τόνισε ότι δεν υπάρχουν αλλαγές όσον αφορά το ποιες και πόσες άδειες απαιτούνται για την νόμιμη λειτουργία μίας κεραίας. Η αλλαγή έγκειται στο ότι με βάση τη νέα διαδικασία, οι εταιρείες κινητής θα καταθέτουν όλα τα έγγραφα στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) και στη συνέχεια θα προωθούνται στις αρμόδιες υπηρεσίες, οι οποίες έχουν περιθώριο 4 μηνών προκειμένου να απαντήσουν. Σε περίπτωση που δεν απαντήσουν, η κεραία λαμβάνει ένα «πιστοποιητικό πληρότητας», το οποίο λειτουργεί ως προσωρινή άδεια μέχρι την πλήρη ολοκλήρωση της διαδικασίας. Το Σύστημα Ηλεκτρονικής Υποβολής Αιτήσεων (ΣΗΛΥΑ) που θα δημιουργήσει η ΕΕΤΤ εκτιμάται ότι θα μπορεί να λειτουργήσει εντός 6μηνου από την ψήφιση του νομοσχεδίου.
Για τις υπάρχουσες μη αδειοδοτημένες κεραίες, εκ των οποίων, όπως εκτίμησε ο γενικός γραμματέας επικοινωνιών, Σ. Κάτσικας, ανέρχονται σε περίπου 6000 επί συνόλου 7500 χιλιάδων, δίνεται ουσιαστικά νομική κάλυψη για ένα διάστημα 24 μηνών.
Παράλληλα, το σχέδιο περιλαμβάνει και τη δημιουργία ενός Παρατηρητηρίου για την Ηλεκτρομαγνητική Ακτινοβολία. Πρόκειται ουσιαστικά για έναν ηλεκτρονικό χάρτη όπου θα απεικονίζονται όλα τα σημεία στα οποία υπάρχουν κεραίες και με αυτό τον τρόπο θα μπορεί ο καθένας να ελέγξει τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες πρόκειται να εγκατασταθεί αυτή η κεραία.
Για το θέμα δήλωση έκανε και ο γενικού διευθυντής της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ) Γιώργος Στεφανόπουλος, ο οποίος επεσήμανε πως «η θέσπιση ενός νέου νομοθετικού πλαισίου που θα επιτρέψει την ομαλή αδειοδότηση των δικτύων κινητής τηλεφωνίας είναι επιτακτική ώστε ο κλάδος να αποτελέσει όχημα για ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και την εισροή δημοσίων εσόδων».