Χρειαζόμαστε γενναίες αποφάσεις που να θυσιάζουν προσωρινά έσοδα προς όφελος της συνολικής ανάπτυξης
Μια αναπτυξιακή πορεία για τη χώρα μέσα από το ενδοσκόπιο της καινοτομίας που εισάγουν οι ΤΠΕ και με μακρόπνοο ορίζοντα, είναι το ζητούμενο για την έξοδο από την οικονομική ύφεση και τη «μνημονιακή» τελμάτωση της χώρας, σύμφωνα με τον κ. Αθανάσιο Έξαρχο, ManagingDirector της NokiaSiemensNetworks για την Ελλάδα. Το παράδειγμα του οργανισμού που ο ίδιος διευθύνει στη χώρα μας, άλλωστε είναι χαρακτηριστικό: εν μέσω ύφεσης συνεχίζει να επενδύει σε Έρευνα & Ανάπτυξη και σε Έλληνες μηχανικούς, ενώ παράλληλα επεκτείνει το πεδίο δραστηριότητας του και σε νέες αγορές.
I-C: Πώς έκλεισε το 2010 για την εταιρεία και ποια είναι η θέση της NSN στην ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού;
Α.Ε.: Το 2010 ήταν μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά για την ελληνική οικονομία καθώς η χώρα μας βίωσε τη μεγαλύτερη μεταπολεμική κρίση από το τέλος του β’ παγκοσμίου πολέμου. Το περιβάλλον αυτό επηρέασε και τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών με αποτέλεσμα οι τζίροι, τα κέρδη αλλά και τα γενικότερα οικονομικά μεγέθη των εταιρειών να δέχονται ισχυρή πίεση.
Οι εξελίξεις αυτές όπως ήταν φυσικό επηρέασαν και τη Nokia Siemens Networks με τις πωλήσεις της και τη κερδοφορία της να μειώνονται. Συγκρίνοντας όμως την απόδοση της εταιρείας με τα δημοσιευμένα αποτελέσματα των κυριότερων ανταγωνιστών μας, διαπιστώσαμε κάτι που πιστεύαμε όλη τη περασμένη χρονιά. Ότι η εταιρεία παρέμεινε στη κορυφή της αγοράς των προμηθευτών και ότι μάλιστα αύξησε το μερίδιο αγοράς. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με μια σειρά από πολύ σημαντικές επιτυχίες στην ευρύτερη περιοχή ευθύνης του ελληνικού γραφείου μας άφησε ιδιαίτερα ικανοποιημένους για την επίδοση της εταιρείας το 2010.
Επιπρόσθετα, στον τομέα της Έρευνας και Ανάπτυξης στην Ελλάδα, τα κεντρικά γραφεία μας αναγνωρίζοντας την εξαιρετική δουλειά που επιτελείται αποφάσισαν την ανάθεση μιας νέας γραμμής παραγωγής στην Ελλάδα. Έτσι, το 2010 προσλάβαμε 85 Έλληνες μηχανικούς φτάνοντας τους 540 εργαζόμενους στον τομέα αυτό σε ένα σύνολο 735 εργαζομένων στην Ελλάδα. Είμαστε μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες στη χώρα μας και μία ιδιαίτερα σπάνια περίπτωση τόσο σημαντικής αύξησης του προσωπικού εν μέσω κρίσης.
Οι επιτυχίες αυτές μας κάνουν ιδιαίτερα υπερήφανους και στο σημείο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά όλους τους εργαζόμενους της Nokia Siemens Networks για τη σημαντικότατη συμβολή τους στην επιτυχία, το πάθος τους για καινοτομία και επιτυχία καθώς και την αφοσίωση στους στόχους μας. Οι άνθρωποι αποτελούν το σημαντικότερο κεφάλαιο για την εταιρεία μας.
Από τα μέσα του 2011, και ως επιβράβευση της επιτυχημένης πορείας του ελληνικού γραφείου μας ανατέθηκαν επιπλέον αρμοδιότητες εμπορικής ευθύνης για πελάτες στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την πΓΔΜ. Μία ακόμα σημαντική ψήφος εμπιστοσύνης προς το ελληνικό γραφείο
I-C: Με το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους να έχει ήδη ολοκληρωθεί πώς έχει διαμορφωθεί το περιβάλλον;
Α.Ε.: Παρ’ όλη την αβεβαιότητα που επικρατούσε στο τέλος του 2010 για το τρέχον έτος, η πορεία της εταιρείας για το πρώτο εξάμηνο ήταν ικανοποιητική. Ο τζίρος μας δέχθηκε μια περαιτέρω πίεση που πιστεύουμε ότι είναι εναρμονισμένη με τη γενικότερη πτώση του κλάδου στην Ελλάδα, καθώς και τις συνεχόμενα μειούμενες επενδύσεις των παρόχων. Συγκρατήσαμε δηλαδή το μερίδιο αγοράς, ενώ όπως είδατε και από τις πρόσφατες ανακοινώσεις είχαμε μερικές σημαντικές επιτυχίες σε νέους πελάτες στην περιοχή ευθύνης μας.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, η εταιρεία είχε δύο ακόμα τρίμηνα αύξησης τζίρου φτάνοντας συνολικά τα τέσσερα συνεχόμενα τρίμηνα ανάπτυξης, ενώ βελτίωσε σημαντικά και τη λειτουργική της κερδοφορία σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Πολύ σημαντικά αποτελέσματα που στέλνουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τις αγορές.
Επίσης, ένα ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός για το ελληνικό γραφείο το εξάμηνο που πέρασε ήταν η ενίσχυσή μας με περισσότερες χώρες ευθύνης. Το 2010 πέρα από την ελληνική αγορά είχαμε την ευθύνη για τις αγορές της Αλβανίας, της Κύπρου και της Μάλτας καθώς και την ευθύνη για συγκεκριμένους πελάτες σε Βουλγαρία και Ρουμανία. Από τα μέσα του 2011, και ως επιβράβευση της επιτυχημένης πορείας του ελληνικού γραφείου μας ανατέθηκαν επιπλέον αρμοδιότητες εμπορικής ευθύνης για πελάτες στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την πΓΔΜ. Μία ακόμα σημαντική ψήφος εμπιστοσύνης προς το ελληνικό γραφείο.
Το ιδανικό είναι να σκεφτούμε πως θα θέλαμε να είναι η Ελλάδα τα επόμενα δέκα με δεκαπέντε χρόνια, και πηγαίνοντας προς τα πίσω να θέσουμε τις βάσεις για να επιτύχουμε το στόχο μας
I-C: Κατά πόσο η «μνημονιακή» περίοδος για την ελληνική οικονομία έχει επηρεάσει τις επενδύσεις και την πορεία της αγοράς ΤΠΕ;
Α.Ε.: Σίγουρα το δύσκολο χρηματο-οικονομικό περιβάλλον και η «μνημονιακή» περίοδος έχει επηρεάσει σημαντικά τις επενδύσεις, όχι μόνο στις τηλεπικοινωνίες, αλλά σε όλους τους τομείς της αγοράς. Θεωρώ όμως ότι η ελληνική τηλεπικοινωνιακή αγορά έχει μια ιδιαίτερη δυναμική η οποία μπορεί να επιβραδυνθεί προσωρινά αλλά όχι να διακοπεί. Δεν είναι λίγοι μάλιστα οι οικονομικοί αναλυτές οι οποίοι πιστεύουν ότι ο κλάδος των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών είναι αυτός που αντιστέκεται πιο σθεναρά στην παγκόσμια οικονομική ύφεση και ο οποίος στο τέλος της οικονομικής κρίσης, όταν επέλθει, θα έχει τις μικρότερες απώλειες.
Θα πρέπει όμως, να είμαστε ρεαλιστές: για κάθε επένδυση οι πάροχοι υπολογίζουν μια σειρά από παράγοντες με κύριους την απόδοση και το επιχειρηματικό/ανταγωνιστικό πεδίο. Προκειμένου να συνεχίσει ο κλάδος τη δυναμική πορεία του, και να ωφεληθεί και η χώρα από την ανάπτυξη που προσφέρουν οι ΤΠΕ σε όλους τους υπόλοιπους κλάδους της αγοράς, θα πρέπει να υπάρξει σωστός στρατηγικός σχεδιασμός. Το ιδανικό είναι να σκεφτούμε πως θα θέλαμε να είναι η Ελλάδα τα επόμενα δέκα με δεκαπέντε χρόνια, και πηγαίνοντας προς τα πίσω να θέσουμε τις βάσεις για να επιτύχουμε το στόχο μας.
έχει υπολογιστεί ότι αν προσθέταμε 10 νέες ευρυζωνικές συνδέσεις ανά 100 κατοίκους, τότε το ΑΕΠ της Ελλάδας θα αυξανόταν κατά 2 δισεκατομμύρια δολάρια. Ήτοι, το ποσοστό που μας λείπει για να περάσουμε σε σημαντική αναπτυξιακή τροχιά
I-C: Πώς βλέπετε να διαμορφώνεται το τοπίο στην ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς; Υπάρχει κινητικότητα από πλευράς παρόχων;
Α.Ε.: Εμείς στη Nokia Siemens Networks πιστεύουμε ότι η οικονομική ανάπτυξη μιας χώρας μετριέται και σε Mbps καθώς μια σειρά από μελέτες έχουν καταδείξει σαφή συσχετισμό των επενδύσεων σε τεχνολογίες επικοινωνιών και πληροφορικής (ΤΠΕ) με την ανάπτυξη του ΑΕΠ. Για παράδειγμα, έχει υπολογιστεί ότι αν προσθέταμε 10 νέες ευρυζωνικές συνδέσεις ανά 100 κατοίκους, τότε το ΑΕΠ της Ελλάδας θα αυξανόταν κατά 2 δισεκατομμύρια δολάρια. Ήτοι, το ποσοστό που μας λείπει για να περάσουμε σε σημαντική αναπτυξιακή τροχιά.
έφτασε πλέον η ώρα να παρθούν γενναίες αποφάσεις που να θυσιάζουν προσωρινά έσοδα προς όφελος της συνολικής ανάπτυξης
Υπό αυτό το πρίσμα είναι σίγουρο ότι υπάρχει μια μεγάλη κινητικότητα από πλευράς παρόχων για δίκτυα νέας γενιάς είτε αυτά αφορούν ασύρματα δίκτυα LTE, είτε σταθερά δίκτυα οπτικής ίνας.
Όμως, όπως είπαμε και νωρίτερα, ο κάθε επενδυτής υπολογίζει μια σειρά από παράγοντες σχετικά με τις επενδύσεις του. Έτσι λοιπόν, όταν οι πάροχοι κινητής αισθάνονται ότι στραγγαλίζονται από τα υψηλά τιμήματα ανανέωσης των αδειών δεύτερης γενιάς πώς να επικεντρώσουν τα πλάνα τους για ανάπτυξη δικτύων τέταρτης γενιάς; Όταν ο ΟΤΕ, ο ρυθμιστής και οι εναλλακτικοί βρίσκονται σε θέσεις μάχης για την ανάπτυξη του VDSL, πώς να υπάρξει στρατηγικός σχεδιασμός για την ανάπτυξη οπτικών δικτύων επόμενης γενιάς που θα προετοιμάσουν το έδαφος ώστε στο μέλλον κάθε συνδρομητής να απολαμβάνει ταχύτητες της τάξεως του 1 Gbps;
Εμείς πιστεύουμε ακράδαντα ότι έφτασε πλέον η ώρα να παρθούν γενναίες αποφάσεις που μπορεί να θυσιάζουν προσωρινά έσοδα προς όφελος της συνολικής ανάπτυξης. Χρειάζεται όμως σύμπνοια και όραμα.
σε σχετικές συζητήσεις με στελέχη της αγοράς βλέπουμε ότι αρκετές εταιρείες, ακόμα και σε διαφορετικούς τομείς με εμάς, να έχουν πολύ καλά δείγματα καινοτομίας, υγιούς επιχειρηματικότητας και επενδύσεων. Αυτά πρέπει να «αγκαλιαστούν» και προβληθούν ανάλογα από την ελληνική πολιτεία ώστε να αποτελέσουν παραδείγματα προς μίμηση
I-C: Που αποδίδετε το γεγονός ότι η NSN συνεχίζει να επενδύει στη στελέχωση του Ερευνητικού της Κέντρου στη χώρα μας με Έλληνες μηχανικούς σε μια εποχή που η Ελλάδα παρουσιάζει υψηλό επενδυτικό ρίσκο;
Α.Ε.: Είναι σίγουρο ότι με μία πρώτη ματιά η Ελλάδα παρουσιάζει σοβαρό επενδυτικό ρίσκο. Υψηλό κόστος εργασίας, μέτριες υποδομές, συνεχείς αλλαγές του φορολογικού πλαισίου, οικονομική ύφεση και ηχηρή απουσία του κράτους στην δημιουργία ευνοϊκού περιβάλλοντος προσέλκυσης επενδύσεων.
Κοιτώντας πιο προσεκτικά όμως βλέπουμε και μερικά σημαντικά πλεονεκτήματα. Κατ’ αρχήν, η ανάπτυξη λογισμικού ταιριάζει απόλυτα στην ιδιοσυγκρασία του Έλληνα. Αυτό αποτυπώνεται με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο στα ιδιαίτερα κολακευτικά σχόλια και την υψηλή βαθμολογία που παίρνει το ελληνικό κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης από τα κεντρικά της εταιρείας.
Επίσης, πάντα βλέπουμε τη σχέση απόδοσης κόστους και στο θέμα της απόδοσης, η σταθερότητα της ομάδας, η τεχνογνωσία και η σχετική εμπειρία παίζουν σημαντικό ρόλο. Για παράδειγμα, το γεγονός ότι υπάρχει εξαιρετικά μικρό ποσοστό αποχωρήσεων από την εταιρεία, βοηθάει στο κόστος καθώς δεν υπάρχει συνεχής ανάγκη επανεκπαίδευσης και ελαχιστοποιούνται προβλήματα ποιότητας στα έργα.
Όσον αφορά τις υποδομές, η πιο σημαντική για το Ερευνητικό Κέντρο είναι η ύπαρξη αδιάλειπτης ψηφιακής επικοινωνίας υψηλής ταχύτητας με τα κεντρικά η οποία είναι ευρέως διαθέσιμη στη χώρα μας.
Τέλος, το τελευταίο διάστημα διαφαίνεται στον ορίζοντα μια αρχική προσπάθεια της πολιτείας για στρατηγική προσέλκυση επενδύσεων που αφήνει κάποια αισιοδοξία για το μέλλον. Χρειάζεται όμως επιτάχυνση, συνέχεια αλλά και διαφήμιση. Χαρακτηριστικά να αναφέρω ότι σε σχετικές συζητήσεις με στελέχη της αγοράς βλέπουμε ότι αρκετές εταιρείες, ακόμα και σε διαφορετικούς τομείς με εμάς, να έχουν πολύ καλά δείγματα καινοτομίας, υγιούς επιχειρηματικότητας και επενδύσεων. Αυτά πρέπει να «αγκαλιαστούν» και προβληθούν ανάλογα από την ελληνική πολιτεία ώστε να αποτελέσουν παραδείγματα προς μίμηση.
Για την Nokia Siemens Networks είναι ιδιαίτερη τιμή που συμβάλλει σημαντικά στην ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας προσφέροντας εργασία σε Έλληνες μηχανικούς σε τεχνολογίες αιχμής και με 100% εξαγωγικό προσανατολισμό. Το παράδειγμα αυτό θα θέλαμε να ακολουθήσουν και άλλοι ώστε η χώρα μας να αποκτήσει τη θέση που δικαιούται στο παγκόσμιο σκηνικό προόδου και καινοτομίας.
I-C: Πρόσφατα παρουσιάσατε τα αποτελέσματα του Connectivity Scorecard 2011, όπου η χώρα μας έχει τη χαμηλότερη βαθμολογία από τις ανεπτυγμένες οικονομίες. Ποια βλέπετε να είναι η «συνταγή» ανάκαμψης και τι ρόλο έχουν οι νέες τεχνολογίες σε αυτή;
Α.Ε.: Το Connectivity scorecard είναι μια διεθνής μελέτη που γίνεται σε συνεργασία με καταξιωμένους ερευνητές και αναλυτές. Η διαφορά της με άλλες παρόμοιες μελέτες έγκειται στο γεγονός ότι δεν αποτυπώνει μόνο το επίπεδο των υποδομών της αλλά και τις δεξιότητες των κατοίκων της, τις εφαρμογές και τη γενικότερη χρήση των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών προκειμένου να ενισχύσει την παραγωγικότητα και την ανάπτυξη της οικονομίας. Με άλλα λόγια αποτυπώνει αυτό που λέμε «χρήσιμη συνδεσιμότητα». Για παράδειγμα, χώρες με κορυφαία υποδομή όπως η Ιαπωνία και η Νότιος Κορέα βρίσκονται μόλις στο μέσον της σχετικής βαθμολογίας λόγω της μειωμένης χρήσης των υποδομών.
Η χώρα μας είναι γεγονός ότι έχει τη χαμηλότερη βαθμολογία στη σχετική μελέτη με σημαντική διαφορά από την πρωτοπόρο Σουηδία και κάτω από χώρες όπως η Πορτογαλία, η Ουγγαρία και η Πολωνία. Όμως πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι παρουσίασε μια εντυπωσιακή αύξηση της τάξεως του 22% μέσα σε ένα χρόνο. Και αυτό είναι το θετικό που πρέπει να κρατήσουμε. Μάλιστα, σε πέντε από τις μετρούμενες παραμέτρους η Ελλάδα είναι στις δέκα πρώτες θέσεις, για παράδειγμα στην αύξηση της χρήσης εταιρικών υπηρεσιών data σε κινητά δίκτυα. Επίσης, ενώ υπάρχουν πολύ λίγες υπηρεσίες e-government, το ποσοστό των εταιρειών που τις χρησιμοποιεί είναι από τα υψηλότερα. Το ευχάριστο είναι ότι η ίδια η φύση της χαμηλής επίδοσης της Ελλάδας στις παραμέτρους του δείκτη είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική: η χώρα μας δεν υστερεί τόσο πολύ σε υποδομές, είναι η αξιοποίηση των υποδομών προς το κοινό όφελος και την ευημερία που την κατατάσσουν χαμηλά στη λίστα. Επομένως δε μιλάμε για κάποια «μαγική συνταγή» ανάκαμψης αλλά για συστηματικές παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να ανατρέψουν δραστικά την εικόνα αυτή στα επόμενα 2-4 χρόνια. Ενδεικτικά θα αναφέρω την περαιτέρω διάδοση της ευρυζωνικότητας στη χώρα (σταθερής και ασύρματης) η οποία όμως θα πρέπει να συνοδεύεται από την ανάπτυξη τοπικού περιεχομένου, που αποτελεί σημαντικό ανασταλτικό παράγοντα της αξιοποίησης των διαθέσιμων ηλεκτρονικών υπηρεσιών, την «ψηφιοποίηση» των συναλλαγών με το δημόσιο για πολίτες και επιχειρήσεις, την ανάπτυξη μιας νέες επιχειρηματικής κουλτούρας εξωστρέφειας και την ενθάρρυνση της καινοτομίας. Η Ευρώπη είναι μια τεράστια αγορά, αρκετών εκατοντάδων εκατομμυρίων καταναλωτών, και η προσέλκυσή τους μέσω της ψηφιακής επικοινωνίας βρίσκεται πλέον μόνο ένα κλικ μακριά μας.
Σύμφωνα με συζητήσεις με φορείς της αγοράς και της πολιτείας, η αίσθησή μας είναι ότι κινούμαστε προς την σωστή κατεύθυνση. Για παράδειγμα να αναφέρω τις πρόσφατες πρωτοβουλίες για ενίσχυση του e-government. Πρέπει όμως να κινηθούμε σημαντικά πιο γρήγορα για να καλύψουμε το κενό με τις υπόλοιπες χώρες.
I-C: Ποιες τομές πιστεύετε ότι πρέπει να γίνουν σε θεσμικό και κανονιστικό επίπεδο, προκειμένου να απελευθερωθούν επενδυτικά κεφάλαια για ΤΠΕ στην ελληνική αγορά;
Α.Ε.: Όπως σας είπα πιστεύουμε ακράδαντα ότι έφτασε πλέον η ώρα να παρθούν γενναίες αποφάσεις που να θυσιάζουν προσωρινά έσοδα προς όφελος της συνολικής ανάπτυξης. Πρώτα από όλα πρέπει να υπάρχει ένα ξεκάθαρο όραμα, που θέλουμε ακριβώς να βρίσκεται η Ελλάδα σε ένα ορίζοντα 10-15 ετών και μετά να προβούμε σε θεσμικές και κανονιστικές παρεμβάσεις ώστε να υλοποιήσουμε το όραμα αυτό.
Μερικά απλά παραδείγματα από το εξωτερικό. Θα πρέπει να υπάρξει ξεκάθαρο πλαίσιο για την επιχειρηματικότητα στη χώρα, ώστε όταν κάποιος προγραμματίζει μια επένδυση να γνωρίζει και να μπορεί να προϋπολογίσει τις λειτουργικές του δαπάνες σε βάθος 15ετίας. Θα πρέπει οι άμεσοι και έμμεσοι συντελεστές φορολόγησης να μην έχουν μεγάλες και συνεχείς διακυμάνσεις οι οποίες επηρεάζουν δυσμενώς τα επιχειρηματικά πλάνα και καθιστούν άλλες χώρες πιο ελκυστικές. Θα πρέπει να απλουστευθούν οι διαδικασίες. Για παράδειγμα, πρόσφατα ο κ. Janne Rajala, ένας εκ των αναλυτών που εκπόνησαν την Connectivity Scorecard 2011, επισκέφθηκε τη χώρα μας για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων και ανέφερε το παράδειγμα της Σουηδίας, όπου ένας συμπατριώτης του, μόνιμος κάτοικος Κορέας, ίδρυσε εταιρεία στη Σουηδία, εντός λίγων ημερών, μέσω διαδικτύου χωρίς να απαιτηθεί η φυσική του παρουσία. Θεωρώ περιττό να σας περιγράψω την έκπληξη του όταν ενημερώθηκε για παράδειγμα για τον μέσο χρόνο αδειοδότησης ενός σταθμού βάσης στην Ελλάδα.
I-C: Ποιο το όραμα της NSN για τη Δικτυωμένη Κοινωνία; Με ποιες τεχνολογίες θα μπορούσε να αλλάξει την καθημερινότητα μας;
Α.Ε.: Καθημερινά, η ζωή μας αλλάζει από τις ολοένα και μεγαλύτερες δυνατότητες της τεχνολογίας των επικοινωνιών. Οι συσκευές tablet, τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα και οι συνδεδεμένες τηλεοράσεις κάνουν τη ζωή μας πιο βολική, επιτρέποντάς μας να διαχειριστούμε καλύτερα το χρόνο μας. Στο μέλλον, θα μπορούμε να ελέγξουμε τις οικιακές μας συσκευές από ένα έξυπνο κινητό τηλέφωνο, να προβάλουμε την προσωπική μας συλλογή βίντεο στην tablet συσκευή μας όπου και αν βρισκόμαστε, να χρησιμοποιούμε αισθητήρες σωματικής κίνησης για να αναλύουμε τη φυσική μας κατάσταση και να πραγματοποιούμε βιντεοδιασκέψεις με οποιονδήποτε στον κόσμο ενώ καθόμαστε στο πάρκο. Είτε στο σπίτι, είτε στη δουλειά, ενώ ταξιδεύουμε ή βρισκόμαστε σε δημόσιους χώρους, θα είμαστε πάντα συνδεδεμένοι.
Οι εφαρμογές αυτές είναι εφικτές χάρις στην αναπτυσσόμενη τεχνολογία των επικοινωνιών M2M ή όπως είναι επίσης γνωστή των υπηρεσιών έξυπνων αντικειμένων (smart object services). Η ανάγκη ελέγχου, συντήρησης και επισκευής ενός μεγάλου αριθμού οχημάτων και άλλων μηχανών, υπόσχεται μέσω της τεχνολογίας αυτής βελτίωση της αποδοτικότητας και εξοικονόμηση δαπανών για μια μεγάλη γκάμα τομέων της βιομηχανίας, όπως η ενέργεια, η ρομποτική, ο έλεγχος της οδικής κυκλοφορίας, τα συστήματα ασφαλείας, η διαχείριση στόλου, η τηλεϊατρική – η λίστα είναι ατελείωτη.
Με την αγορά να αναπτύσσεται με ρυθμό μεταξύ του 20% και του 40% ετησίως, έως το 2014 το ποσό που θα δαπανάται από επιχειρήσεις για λύσεις M2M με σύνδεση μέσω δικτύων κινητών επικοινωνιών υπολογίζεται ότι θα ανέλθει στα 35 δισ. ευρώ, με 250 εκατομμύρια εγκατεστημένα μηχανήματα παγκοσμίως. Ο συνολικός αριθμός συνδεδεμένων αντικείμενων μέσω WAN, LAN και δικτύου μικρής εμβέλειας μπορεί να ξεπεράσει το ένα δισ. μονάδες πριν το 2015.
Η τεχνολογία M2M έχει ήδη εισβάλει στις εφαρμογές οχημάτων, με την καναδική iMetrik να παρέχει λύσεις εντοπισμού περισσότερων από 250.000 οχημάτων. Για παράδειγμα, η εφαρμογή χρηματοδότησης αυτοκινήτου, γνωστή ως iMETRIK Collect, ειδοποιεί τους οδηγούς που έχουν καθυστερήσει τις πληρωμές τους κάθε φορά που εισέρχονται στο όχημά τους. Η υπηρεσία έχει επιτρέψει με την εφαρμογή της από εταιρεία χρηματοδότησης, την αύξηση των έγκαιρων πληρωμών κατά 8% και τη βελτίωση της ταμειακής ορής της εταιρείας κατά περίπου 20 εκατομμύρια δολάρια ετησίως.
Στόχος της Nokia Siemens Networks είναι να βοηθήσει τους παρόχους τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών (CSPs) να μετατρέψουν αυτές τις ευκαιρίες σε πραγματικά επικερδείς δραστηριότητες. Η εταιρεία μας υποστηρίζει τους πελάτες της μέσω παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών, προηγμένων λύσεων που εξασφαλίζουν χαμηλό λειτουργικό κόστος και του καταλληλότερου μοντέλου παροχής τους ώστε να πληρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις των υπηρεσιών M2M.
Το εγχείρημα αυτό υποστηρίζεται από το δίκτυο συνεργατών της εταιρείας το οποίο αριθμεί περισσότερους από 10.000 προμηθευτές, συμπεριλαμβανομένων των κορυφαίων προμηθευτών μονάδων M2M ώστε να διασφαλίζεται η διαλειτουργικότητα τους όταν ενσωματώνονται σε ενεργά δίκτυα. Η Nokia Siemens Networks διαθέτει επίσης Smart Labs στην Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κορέα, και συνεργάζεται με τηλεπικοινωνιακούς παρόχους και κατασκευαστές συσκευών για την ανάπτυξη και τη βελτιστοποίηση των υπηρεσιών, των εφαρμογών και των υποδομών δικτύου για την τεχνολογία αυτή.
I-C: Κατά πόσο οι «πράσινες» τεχνολογικές λύσεις στους τομείς των τηλεπικοινωνιών και της ενέργειας μπορούν να δώσουν βιώσιμη αναπτυξιακή διέξοδο στην ελληνική οικονομία;
Α.Ε.: Οι ΤΠΕ μπορούν να έχουν καταλυτική επίδραση στην πράσινη ανάπτυξη και να δώσουν στην ελληνική οικονομία τη ζητούμενη προοπτική για έξοδο από την οικονομική κρίση. Η υιοθέτηση και περαιτέρω επένδυση σε ΤΠΕ είναι καταρχάς εξ’ ορισμού μια πράσινη επιλογή, μια και ο κλάδος ΤΠΕ σύμφωνα με τις έρευνες είναι ένας από τους πλέον «πράσινους» κλάδους παγκοσμίως.
Η πιο σημαντική όμως συνεισφορά αφορά στην αποδεδειγμένη δραστική μείωση του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων, τη βελτιστοποίηση της λειτουργίας και των επιδόσεων τους και τη θετική τους συνεισφορά στην μείωση του αρνητικού αποτυπώματος. Μερικά απτά παραδείγματα. Με την υλοποίηση μιας ολιστικής ενεργειακής λύσης που προσφέρει η Nokia Siemens Networks προς τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να επιτευχθεί μείωση στη συνολική κατανάλωση ενέργειας από το δίκτυο έως και 70%. Η μείωση αυτή έχει να κάνει με τη βελτιωμένη ενεργειακή απόδοση των προϊόντων της εταιρείας μας, με την ενσωμάτωση νέων εφαρμογών που βελτιστοποιούν τη λειτουργία των προϊόντων στο πλαίσιο του δικτύου, όπως π.χ. την επιλεκτική ενεργοποίηση/απενεργοποίηση μονάδων του δικτύου βάση έξυπνου λογισμικού, και την εγκατάσταση και αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε περιοχές εκτός ενεργειακού δικτύου.
Ας δούμε όμως και μια εφαρμογή πέρα από τον κλάδο μας. Με την ανάπτυξη της τεχνολογίας M2M και την ανάπτυξη των έξυπνων δικτύων ενέργειας, οι οργανισμοί κοινής ωφέλειας καθίστανται ικανοί να διαχειριστούν την παραγωγή ενέργειας, να ελέγξουν τη διανομή και να μειώσουν τις δαπάνες με απομακρυσμένη ανάγνωση των μετρητών. Σημαντική είναι επίσης η διευκόλυνση των πελατών για την παρακολούθηση της κατανάλωσης της ηλεκτρικής ενέργειας σε πραγματικό χρόνο και της διαμόρφωσης των αντίστοιχων λογαριασμών κατανάλωσης.
Ένα άλλο παράδειγμα είναι ο τομέας των υπηρεσιών υγείας, ο οποίος απαιτεί άρτια εκπαιδευμένο και καταρτισμένο προσωπικό και συνεπώς είναι ιδιαίτερα δαπανηρός, θα μπορούσε επίσης να επωφεληθεί από τη χρήση των εφαρμογών M2M. Οι εφαρμογές αυτές θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την απομακρυσμένη παρακολούθηση καρδιάς για ασθενείς με χρόνιες καρδιακές παθήσεις ή αισθητήρες κίνησης που θα μπορούσαν να εντοπίσουν την έλλειψη κίνησης σε ένα σπίτι, ένδειξη ότι ένα άτομο που χρήζει παρακολούθησης έπεσε ή έχασε τις αισθήσεις του.
I-C: Πόσο βοηθά η υψηλή τεχνογνωσία από αντίστοιχα έργα στο εξωτερικό, για την υλοποίηση τέτοιων έργων και στη χώρα μας;
Α.Ε.: Με παρουσία σε πάνω από 600 πελάτες σε 150 χώρες καθώς και με επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη της τάξεως του 16,4% των καθαρών πωλήσεων έχουμε τις εμπειρίες και τις παραστάσεις εκείνες που είναι απαραίτητες για τη δημιουργία καινοτόμων και αναπτυξιακών λύσεων και στην Ελλάδα. Με τους πελάτες μας μοιραζόμαστε κατά τακτά χρονικά διαστήματα τις εμπειρίες αυτές σχεδιάζοντας μαζί τα επόμενα βήματα.
I-C: Οι επιχειρήσεις βέβαια δεν πρέπει να είναι μόνο τζίρος και κέρδη αλλά και προσφορά στο κοινωνικό σύνολο. Στον τομέα της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης πως προσεγγίζετε τον ελληνικό χώρο;
Α.Ε.: Η Nokia Siemens Networks είναι μία πρωτοπόρος εταιρεία στον τομέα αυτό με ιδιαίτερα σημαντικές πρωτοβουλίες σε παγκόσμιο επίπεδο. Να σας αναφέρω χαρακτηριστικά το Flying Classroom initiative όπου η NokiaSiemensNetworks σε συνεργασία με την DeutscheTelecom προσφέρουν, μέσω LTE, eLearning δυνατότητες σε μαθητές σχολείου στη Γερμανία.
Στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια είχαμε μια σειρά από πρωτοβουλίες όπως η οικονομική στήριξη του «Κάνε μια Ευχή» μέσω της συμμετοχής μας στον Κλασσικό Μαραθώνιο των Αθηνών, η συμμετοχή μας στην αναδάσωση της Πάρνηθας, η υποστήριξη δράσεων της ActionAid, η διοργάνωση εράνου αγάπης για το ΠΙΚΠΑ Πεντέλης, οι δωρεές στο «Χαμόγελο του Παιδιού», η οικονομική στήριξη των παιδιών με καρκίνο μέσω της συμμετοχής μας στο IronMancompetition στη Νέα Ζηλανδία και ο εθελοντισμός στο πρόσφατο SpecialOlympics της Αθήνας.
Αποκομίζουμε πολλά από την παρουσία μας στην ελληνική αγορά αλλά γυρίζουμε και ένα μεγάλο μέρος του τζίρου μας πίσω στην Ελλάδα με την μορφή επενδύσεων, θέσεων εργασίας στην αιχμή της τεχνολογίας, τεχνογνωσίας, εισφορών στα ταμεία ασφάλισης και φόρων
I-C: Τέλος, ποια είναι η στόχευση σας για το ελληνικό γραφείο; Διεύρυνση των δραστηριοτήτων και σε νέες αγορές, επένδυση σε ανθρώπινο δυναμικό ή ευημερία των αριθμών σε οικονομικό επίπεδο;
Α.Ε.: Θα έλεγα ένας συνδυασμός και των τριών. Κατ’ αρχήν χρειάζεται να κυνηγήσουμε νέους επιχειρηματικούς τομείς. Καινοτόμες λύσεις όπως αυτές που προσφέρονται με machine to machine (M2M), δυναμική είσοδος σε managed services και κρατικά έργα ΤΠΕ μπορούν να δώσουν την απαραίτητη αναπτυξιακή ώθηση και να καλύψουν τις απώλειες από τη μείωση των επενδύσεων γενικότερα. Αυτό θα φέρει νέες θέσεις εργασίας τόσο σε επίπεδο πωλήσεων και υποστήριξης, όσο και σε επίπεδο Έρευνας και Ανάπτυξης και τελικά θα βοηθήσει στην ευημερία των οικονομικών δεικτών.
Αυτό όμως που τελικά στοχεύουμε σαν ελληνικό management και είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της στρατηγικής μας είναι να συνεχίσει το ελληνικό γραφείο την επιτυχημένη πορεία του στο διευρυμένο πλέον χώρο ευθύνης του και η Nokia Siemens Networks να είναι ένα λαμπρό παράδειγμα ξένων επενδύσεων στη χώρα μας ιδιαίτερα αυτών με εξαγωγικό χαρακτήρα.
Αποκομίζουμε πολλά από την παρουσία μας στην ελληνική αγορά αλλά γυρίζουμε και ένα μεγάλο μέρος του τζίρου μας πίσω στην Ελλάδα με την μορφή επενδύσεων, θέσεων εργασίας στην αιχμή της τεχνολογίας, τεχνογνωσίας, εισφορών στα ταμεία ασφάλισης και φόρων.
Κάτοπτρο Καριέρας
Από την ίδρυση της Nokia Siemens Networks τον Απρίλιο του 2007, ο κ. Αθανάσιος Έξαρχος έχει υπάρξει σημαίνον στέλεχος της στρατηγικής διοικητικής ομάδας της εταιρείας στην Ελλάδα. Πρίν από αυτό, κατά τη διάρκεια της θητείας του στη Nokia ανέλαβε μία σειρά ηγετικών θέσεων, συμπεριλαμβανομένης αυτής του Account Leader για τη WIND Hellas, και το PM Operations Manager για την Ελλάδα και τα Βαλκάνια ενώ ήταν μέλος της στρατηγικής διοικητικής ομάδας της εταιρείας από το 2003. Ο κ. Έξαρχος εντάχθηκε στη Nokia Hellas το 1998, ως Project Manager για το λογαριασμό της Cosmote, μετά τη θητεία του στο τμήμα R&D της Siemens.
Ο κ. Αθανάσιος Έξαρχος ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Επιστήμη των Υπολογιστών, από το πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ στη Μεγάλη Βρετανία, αποκτώντας τον τίτλο B.Sc. το 1987, και τον τίτλο M.Sc. το 1988. Ο κ. Έξαρχος είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά.