Μέχρι σήμερα γνωρίζουμε ότι οι συνδέσεις internet, μπορεί να είναι επίγειες, καλωδιακές, μέσω κεραιών κινητής και -ενίοτε- μέσω δορυφόρου. Η Google, στον αγώνα δρόμου να κατακτήσει παρθένες περιοχές, και φυσικά αγορές, έχει μια επαναστατική πρόταση. Την κάλυψη μέσω ασύρματων συνδέσεων με σήμα που προέρχεται από μπαλόνια που κινούνται στη στρατόσφαιρα.
Η Google, μέσω του Project Loon όπως το ονομάζει, θέλει να χρησιμοποιήσει τα μπαλόνια, ώστε να τροφοδοτήσει με διαδικτυακές συνδέσεις ολόκληρο τον πλανήτη, ακόμη και περιοχές ή χρήστες που δεν είχαν τη δυνατότητα έως τώρα να έχουν οικονομική πρόσβαση ή δεν μπορούσαν να συνδεθούν καθόλου στο Διαδίκτυο.
Όπως εξηγεί η Google, τα ειδικά μπαλόνια που έχουν κατασκευαστεί γι’ αυτό το σκοπό -τα οποία είναι γεμισμένα με ήλιο και τροφοδοτούνται με ηλιακή ενέργεια- μπορούν να φτάσουν σε ύψος διπλάσιο απ’ ό,τι ένα εμπορικό αεροπλάνο (δηλαδή περίπου στα 20 χλμ πάνω από τη γη), πετώντας στη στρατόσφαιρα. Αξιοποιώντας αυτή την τοποθέτησή τους σε υψηλό υψόμετρο μπορούν να μεταδίδουν το σήμα τους πολύ πιο μακριά απ’ ό,τι με οποιαδήποτε άλλη μέθοδο. Στη στρατόσφαιρα οι άνεμοι είναι γενικά σταθεροί και κινούνται αργά προς διάφορες κατευθύνσεις, με το Project Loon να χρησιμοποιεί ειδικούς αλγόριθμους ώστε να προσδιορίσει προς τα πού πρέπει να κινηθεί το κάθε μπαλόνι, μετακινώντας το σε ένα στρώμα ανέμου που φυσάει προς τη σωστή κατεύθυνση. Έτσι, τα μπαλόνια μπορούν να οργανωθούν ώστε να σχηματίσουν ένα τεράστιο αξιοποιήσιμο δίκτυο επικοινωνιών. Επιπλέον, στο υψόμετρο που βρίσκονται, έχοντας προσεκτικό σχεδιασμό και περίβλημα, μπορούν εύκολα να παραμείνουν εν λειτουργία για πολύ καιρό, ανεπηρέαστα από καιρικά φαινόμενα, πουλιά ή αεροπλάνα.
Κάθε μπαλόνι μπορεί να παρέχει συνδεσιμότητα για μία περιοχή στο έδαφος διαμέτρου περίπου 40 χιλιομέτρων και με ταχύτητες συγκρίσιμες με του 3G. Για την επικοινωνία ανάμεσα στα μπαλόνια αλλά και των μπαλονιών με το έδαφος, χρησιμοποιούν κεραίες εξοπλισμένες με μία συγκεκριμένη τεχνολογία ραδιοσυχνοτήτων. Αυτή τη στιγμή χρησιμοποιούνται οι συχνότητες της ζώνης ISM (μεταξύ 2.4 και 5.8GHz) που είναι διαθέσιμες για χρήση χωρίς να προβλέπεται αδειοδότηση.