Γράφει ο Ηλίας Αραβαντινός
Πριν λίγες ημέρες ένας αναλυτής ξεκίνησε τη διάδοση μιας πληροφορίας προερχόμενη από τη Samsung σχετικά με την τεχνολογία 5G, δηλαδή με άλλα λόγια της επόμενης γενιάς του 4G που καλά καλά οι περισσότεροι από εμάς δεν το έχουν καν αντιληφθεί στο κινητό τους. Αυτό συμβαίνει για διάφορους λόγους είτε γιατί δεν το υποστηρίζει το κινητό τους, θυμόσαστε το χαμό που έγινε με το iPhone4S, είτε ο πάροχός του (ειδικά στην Ελλάδα που προσφέρεται σε δύο πόλεις, Αθήνα Θεσσαλονίκη), είτε γιατί ποτέ δε το χρειάστηκαν, δηλ γρήγορο mobile broadband της τάξης των 100 Mbps.
Το 5G είναι μια ιστορία που ξεκίνησε το Φεβρουάριο του 2013 όταν η Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Neelie Kroes ανακοινώνει το ποσό των € 50.000.000 για έρευνα, προκειμένου να είναι έτοιμη η 5G κινητή τεχνολογία το 2020, με στόχο να επανέλθει η Ευρώπη ως πρωτοπόρος δύναμη στη παγκόσμια βιομηχανία κινητών. Όπως ανέφερε, “I want 5G be pioneered by European industry, based on European research and creating jobs in Europe – and we will put our money where our mouth is”. Πριν από αυτή τη βαρυσήμαντη ανακοίνωση, τον Οκτώβριο του 2012 το Πανεπιστήμιο του Surrey στην Αγγλία είχε ανακοινώσει την εξασφάλιση £35 εκατομμυρίων για την δημιουργία 5G ερευνητικού κέντρου μέσω κυβερνητικών(~30%) και εταιρικών πόρων (~70%) με συμμετοχή Huawei, Samsung, Telefonica Europe, Fujitsu Laboratories Europe, Rohde & Schwarz και AIRCOM International.
Έτσι λοιπόν ήρθε και η σειρά της Samsung ως τρίτη κατά σειρά, να ανακοινώσει ότι αναπτύσσει την super γρήγορη 5G τεχνολογία που θα επιτρέπει στους χρήστες να κατεβάζουν μια ολόκληρη ταινία σε 1 δευτερόλεπτο. Πρόκειται για ταχύτητα δεδομένων της τάξης του 1.056Gbps (δεν είναι κακό) για να συμβεί αυτό σε απόσταση μέχρι 2χλμ. Η συγκεκριμένη τεχνολογία θα είναι διαθέσιμη το 2020 ενώ θα είναι εκατοντάδες φορές πιο γρήγορη από τη 4G, όπως αναφέρει το ΔΤ της Κορεάτικης εταιρείας. Όπως υποστηρίζεται έχει βρει έναν τρόπο να αξιοποιήσει συγκεκριμένες ζώνες ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων (millimeter-wave bands) χρησιμοποιώντας κεραία 64 στοιχείων. Αυτό βέβαια και αν είναι δύσκολο, να φτιάξεις μια τέτοια κεραία μινιατούρα και να την προσαρμόσεις στο κινητό!
Ας μην ξεχνάμε ότι η Νότια Κορέα έχει ήδη 20 εκατομμύρια 4G συνδρομητές που σίγουρα περιμένουν με αγωνία κάτι πιο προηγμένο, αν και στην προκειμένη περίπτωση συζητάμε για κάτι εκπληκτικά γρήγορο για τα σημερινά δεδομένα. Από την άλλη, η Samsung είναι μια εταιρεία που τα τελευταία χρόνια αναζητά διάφορους τρόπους να εδραιωθεί στην αγορά της κινητής όχι μόνο την τρέχουσα αλλά και την μελλοντική, ιδιαίτερα με τέτοιες δηλώσεις που τα media σε παγκόσμιο επίπεδο τελικά το έχουν εκλάβει περισσότερο σαν διαφημιστική εκστρατεία παρά σαν μια καινοτομική ανακοίνωση. Φαίνεται σαν να είναι ήδη σε έναν αγώνα ταχύτητας να προλάβει την Ευρώπη που υπάρχει ιδιαίτερη κινητικότητα αλλά και κολοσσούς, που ας μην ξεχνάμε ότι οι περισσότεροι έχουν ήδη σε demo σπάσει το φράγμα του 1Gbps σε παλιότερα παγκόσμια συνέδρια κινητής στη Βαρκελώνη την τελευταία 5ετία από την πλευρά του παρόχου. Σίγουρα βέβαια η Samsung θέλει να παίξει κύριο ρόλο στα επόμενα χρόνια όχι σαν ένας κατασκευαστής/προμηθευτής κινητών συσκευών αλλά και σαν ένας παράγοντας που να διαμορφώνει τις τάσεις, τα standards, ίσως και κατασκευαστή δικτυακού εξοπλισμού/κεραιών κάτι που σήμερα δεν το κάνει ιδιαίτερα στο κομμάτι της δικτυακής υποδομής αλλά παραμένει στο επίπεδο συσκευών για καταναλωτές.
Και η καινοτομία; Φυσικά αυτό είναι το βαρύ όπλο της Samsung που προσπαθεί να ανεβάσει γρήγορα και ψηλά τον πήχη. Το signalling αυτής της ανακοίνωσης ίσως κρύβει το γεγονός ότι η καινοτομία στον τομέα αυτό δεν μπορεί πλέον να προέρχεται από τρίτους, αλλά απευθείας από τις επιχειρήσεις που θα ωφεληθούν τα μέγιστα από αυτό. Έτσι σίγουρα μαι τέτοια ανακοίνωση θα μπορούσε να ανησυχήσει εταιρείες όπως η Qualcomm που πάντα παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη νέας τεχνολογίας αλλά και τον ανταγωνισμό, Google Android συσκευές, Blackberry, Nokia κλπ. Επίσης δείχνει και το R&D βάθος και την επένδυση που κάνει η Samsung στη συγκεκριμένη τεχνολογία. Αυτό θα της δώσει ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στο άμεσο μέλλον σε περίπτωση που εξελιχτεί σύμφωνα με τα λεγόμενα και δεν είναι κάποιο διαφημιστικό πυροτέχνημα.
Κλείνοντας, έχω συναντήσει τη Samsung τον τελευταίο καιρό σε πολλά επίπεδα, από τα social media που θέλει να είναι #1 στην Ελλάδα και παγκοσμίως, μέχρι σε προσπάθειες ανάπτυξης λύσεων για δημόσια δίκτυα (Public Safety Networks) στις ΗΠΑ ως outsider φυσικά εαν σκεφτούμε τη συνεργασία Ericsson-Motorola, σε πρόσφατες συζητήσεις που είχα. Ομολογώ ότι με έχει εντυπωσιάσει η επιμονή, η ταχύτητα και το vision αυτής της εταιρείας να δημιουργήσει μια τόσο πολυδιάστατη αυτοκρατορία γύρω από την τεχνολογία και τις μελλοντικές μας ανάγκες. Πρόκειται για μια πραγματική εκστρατεία με φοβερή απήχηση στο καταναλωτικό κοινό και εκπληκτικά μέχρι στιγμής αποτελέσματα.
…οπότε και γιατί όχι; δίνουμε full credit στην προσπάθεια και αναμένουμε ακόμα περισσότερα.