Η άποψη των παρόχων για τη Σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής | ||
Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και σημαντική συζήτηση βρίσκεται σε εξέλιξη σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τον τομέα των Επικοινωνιών.
Αφορά τη νέα Σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία έχει ως στόχο να ενθαρρύνει τις επενδύσεις σε δίκτυα πρόσβασης νέας γενιάς, προκειμένου να προάγει την επίτευξη των στόχων του Ψηφιακού Θεματολογίου 2020, ιδιαίτερα όσον αφορά την πρόσβαση όλων των Ευρωπαίων σε υποδομές πρόσβασης στο διαδίκτυο σε πολύ υψηλές ταχύτητες.
Με τα μέτρα που περιλαμβάνει η εν λόγω Σύσταση επιχειρεί ουσιαστικά να εξασφαλίσει ένα πιο ευέλικτο ρυθμιστικό περιβάλλον, όπου ο επενδυτής σε δίκτυα πρόσβασης νέας γενιάς θα μπορεί να καθορίσει ο ίδιος την τιμολογιακή του πολιτική σε επίπεδο όχι μόνο λιανικής αλλά και χονδρικής, εκτιμώντας ότι αυτό θα καταστήσει τις επενδύσεις σε δίκτυα πρόσβασης νέας γενιάς πιο ελκυστικές.
Μεταξύ άλλων συνδυάζει με συγκεκριμένες προϋποθέσεις μια πιθανή άρση της κοστοστρέφειας. Η σημαντικότερη είναι η απαίτηση για μεγαλύτερη αυστηρότητα όσον αφορά τη μη διακριτική μεταχείριση (χρήση του μοντέλου «Equivalence of Input» ένα μοντέλο πιο ισχυρό σε σχέση με το πώς λαμβάνουν π.χ. οι εναλλακτικοί φορείς στη χώρα μας υπηρεσίες από τον ΟΤΕ και το οποίο χρησιμοποιείται σήμερα μόνον στη Βρετανία) κάτι που θεωρείται αναγκαίο προκειμένου να διασφαλισθεί η ορθή λειτουργία του ανταγωνισμού.
Επίσης, επιχειρεί να διασφαλίσει την προβλεψιμότητα και τη σταθερότητα των τιμών πρόσβασης στο δίκτυο χαλκού, με τη θεώρηση ότι αυτές αποτελούν επίσης σημαντικούς παράγοντες που επηρεάζουν την ελκυστικότητα των επενδύσεων σε δίκτυα πρόσβασης νέας γενιάς.
Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, ειδικά για ορισμένες χώρες συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, υπάρχει ανησυχία για το αν θα καλύψουν τους στόχους του Ψηφιακού Θεματολογίου 2020. Ένα από τα εμπόδια που επικαλούνται κυρίως οι επιχειρήσεις όπως ο ΟΤΕ (πρώην μονοπώλια) είναι πως με τη Ρύθμιση που υπόκεινται εμποδίζονται στο να επενδύσουν σε δίκτυα νέας γενιάς.
Στόχος της Επιτρόπου Ν. Kroes είναι η όσο το δυνατόν ταχύτερη υιοθέτηση της Σύστασης, και πάντως πριν το πέρας του καλοκαιριού. Το πρώτο βήμα στην κατεύθυνση αυτή είναι η τροποποίηση του υπάρχοντος Σχεδίου, λαμβάνοντας υπόψη τα σχόλια του BEREC (Σώμα Ευρωπαίων Ρυθμιστών). Το νέο Σχέδιο πιθανότατα να υποβληθεί στη Σύνοδο της Communications Committee (COCOM) τον Μάιο. Εκτιμάται ότι εάν δεν υπάρχουν σημαντικές ενστάσεις που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη, η Επιτροπή θα προχωρήσει άμεσα στην υιοθέτηση του. Σε αντίθετη περίπτωση, μπορεί να χρειαστεί να συζητηθεί και σε επόμενες Συνόδους. Σε μία τέτοια περίπτωση είναι δύσκολο να προβλεφθεί το πότε θα ολοκληρωθεί η υιοθέτηση του.
Το infocom.gr επιχειρώντας να ανιχνεύσει τις απόψεις των εμπλεκόμενων φορέων και της αγοράς στη χώρα μας για τη σημαντική αυτή Σύσταση απευθύνθηκε αρχικά στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).
Οι επιπτώσεις της νέας Σύστασης, στη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρονικών επικοινωνιών, με την επιφύλαξη πιθανών τροποποιήσεων, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα χαρακτηριστικά της κάθε εθνικής αγοράς.
Αναφορικά με την ελληνική αγορά ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο επιβολής μη διακριτικής μεταχείρισης στη βάση του Equivalence of Input για το δίκτυο του χαλκού. Κάτι τέτοιο, λέγουν οι υποστηρικτές του, μπορεί να συμβάλλει στη ομαλότερη λειτουργία της αγοράς και κατά συνέπεια να καταστήσει πιο αποτελεσματικές τις συμβατικές σχέσεις ΟΤΕ-εναλλακτικών, με αντίτιμο μία πιθανή αύξηση στις τιμές χονδρικής, προκειμένου να καλυφθεί το κόστος επένδυσης του ΟΤΕ για την εφαρμογή των νέων διαδικασιών.
Από την άλλη η πιθανή άρση της κοστοστρέφειας είναι αμφίβολο εάν θα οδηγήσει σε σημαντική μεταβολή τιμών, αφού αύξηση αυτών θα έπρεπε να μετακυλήσει και στις τιμές λιανικής, μειώνοντας σημαντικά την ελκυστικότητα των σχετικών προϊόντων.
Όσον αφορά το κόστος υπηρεσιών αποδεσμοποιημένης πρόσβασης στο δίκτυο χαλκού, ενδέχεται να απαιτηθεί αλλαγή στο μοντέλο κοστολόγησης, οι επιπτώσεις ωστόσο στις τιμές των σχετικών προϊόντων θα είναι αμελητέες, δεδομένου ότι οι σημερινές τιμές βρίσκονται πολύ κοντά στην περιοχή στόχο που θέτει το σχέδιο Σύστασης (8 – 10 ευρώ ανά μήνα).
Σημειώνεται επίσης πως δεν θεωρείται δεδομένο ότι θα αλλάξει η επενδυτική πολιτική του ΟΤΕ στην ανάπτυξη υπηρεσιών VDSL ως αποτέλεσμα της εφαρμογής της Σύστασης. Απίθανο θεωρείται και το να εμφανισθούν νέα επενδυτικά σχήματα που θα χρηματοδοτήσουν την κατασκευή δικτύων πρόσβασης νέας γενιάς. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο εκτιμάται ως πιθανό μόνον στο πλαίσιο του έργου οπτικών ινών που έχε εξαγγείλει το υπουργείο Ανάπτυξης Μεταφορών Υποδομών και Δικτύων.
Η τοποθέτηση της ΕΕΤΤ και του BEREC
“Για να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για άμεσες επενδύσεις χρειάζεται να συμπεριληφθούν στο σχέδιο Σύστασης επιπλέον τροποποιήσεις, επισημαίνει στην τοποθέτησή της η Ειρήνη Νικολαΐδη, Νομική Σύμβουλος Ομίλου ΟΤΕ – Εκτελεστική Γενική Διευθύντρια Νομικών και Ρυθμιστικών Θεμάτων Ομίλου ΟΤΕ”.
Διαβάστε την τοποθέτηση του ΟΤΕ
«Η χαλάρωση των ρυθμιστικών υποχρεώσεων του ΟΤΕ με πρόσχημα τις επενδύσεις, δεν είναι δυνατόν να συζητηθεί» σημειώνει ο Δημήτρης Γοργίας, Network Engineering και Operations Director της hellas online ο οποίος αντιπροτείνει την προώθηση ενός σχήματος «συν-επένδυσης και διαμοιρασμού κινδύνου μέσω της από κοινού κατασκευής και χρήσης δικτύων για να προχωρήσουν οι επενδύσεις στα δίκτυα νέας γενιάς».
Δείτε εδώ την τοποθέτηση της hellas On Line
«Δεν φαίνεται να υπάρχουν επί της ουσίας στοιχεία ή δεδομένα που να δείχνουν ότι η αύξηση των τιμών του χαλκού θα οδηγήσει μεγαλύτερες επενδύσεις τους incumbents» σημειώνει συμβάλλοντας στο διάλογο του Infocom.gr για τη νέα Σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής o Θέμης Γιαννακόπουλος, Regulatory Counsel & Corporate Security της Vodafone Ελλάδας και τονίζει: «Οποιαδήποτε αλλαγή στην διαδικασία επιβολής ρυθμιστικών υποχρεώσεων στους incumbents θα πρέπει να είναι καλά μελετημένη και σχεδιασμένη.»
Δείτε εδώ την τοποθέτηση της Vodafone
«Το κυριότερο συστατικό για την ανάπτυξη των NGA προς όφελος του καταναλωτή είναι η λειτουργία του υγιούς ανταγωνισμού. Η σύσταση που προτείνεται, αν δεν υιοθετηθούν οι προτάσεις του BEREC, αυξάνει το ρίσκο να χαλάσουμε ότι χτίσαμε στην αγορά τηλεπικοινωνιών τα τελευταία 9 χρόνια και να οδηγηθούμε, αντίθετα, προς το μονοπώλιο.», επισημαίνει στο σχόλιό του ο Γιώργος Αθηαινίτης, Διευθυντής των διευθύνσεων Υποστήριξης Επιχειρησιακής Διεύθυνσης και Πληροφορικής της Cyta Ελλάδος.
Δείτε εδώ την τοποθέτηση της Cyta Hellas
«Δεν χωράει καμία απολύτως αμφιβολία ότι δεν υφίσταται το δίλημμα ανταγωνισμός ή επενδύσεις, όπως τεχνηέντως επιχειρείται να τεθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα» σημειώνει ο Γιάννης Καβακλής, Γενικός Διευθυντής Στρατηγικής της Forthnet και συμπληρώνει «H διεθνής εμπειρία έχει περίτρανα αποδείξει ότι όσο καλύτερες, πιο σταθερές και πιο διαφανείς είναι οι συνθήκες ανταγωνισμού σε μια αγορά, τόσο πιο ελκυστική σε επενδύσεις είναι η αγορά αυτή….».
Δείτε εδώ την τοποθέτηση της Forthnet