O Επίτροπος Εμπορίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Karel De Gucht φέρεται να έχει προτείνει ότι η ΕΕ θα μπορούσε να σταματήσει την έρευνά της σε προμηθευτές τηλεπικοινωνιών προερχόμενους από την Κίνα, σε αντάλλαγμα την δέσμευση της Κινεζικής κυβέρνησης ότι θα εξασφαλίζεται στις ευρωπαϊκές εταιρίες κατασκευής τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού μερίδιο αγοράς 30% στην κινεζική αγορά.
Η ΕΕ διεξάγει έρευνα σε Huawei και η ZTE σχετικά με ισχυρισμούς ότι λαμβάνουν οικονομική στήριξη από την κυβέρνηση της χώρας, όσον αφορά στην υποβολή προσφορών για τις συμβάσεις στην Ευρώπη. Παρόμοιες πρακτικές αντιτίθενται στη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Παρά το γεγονός ότι και οι δύο εταιρείες αρνούνται τις κατηγορίες, έχουν λάβει ασυνήθιστα μεγάλες γραμμές πίστωσης από τις κινεζικές τράπεζες που ελέγχονται από το κράτος. Η σχεδόν ανοικτή πίστωση δίνει ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για την υποβολή προσφορών σε έργα που χρηματοδοτούνται από την εταιρεία που αναλαμβάνει το έργο.
Για παράδειγμα το εύρος πίστωσης που απολαμβάνει η ZTE από κινεζικές τράπεζες, ανέρχεται στο ύψος των 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο λέγεται ότι είναι εξαιρετικά υψηλό για μια εταιρεία με ετήσιες πωλήσεις στις ΗΠΑ 8 δισεκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα με την Επιτροπή, η Huawei φαίνεται να έχει επωφεληθεί από τις μεγάλες γραμμές πίστωσης, συμπεριλαμβανομένων των διευκολύνσεων 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Τράπεζα Ανάπτυξης της Κίνας.
Ανεξάρτητα από το θέμα, κάποιοι Ευρωπαίοι πολιτικοί εκφράζουν τις ανησυχίες τους για την πιθανότητα η στοχοποίηση των δύο κινέζικων εταιρειών να επιφέρει εντελώς αντίθετα αποτελέσματα. όπως τον ολικό αποκλεισμό των Ευρωπαίων προμηθευτών από την προσοδοφόρα αγορά της Κίνας.
Φαίνεται όμως ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχει εμπλακεί σε ένα αδιέξοδο. Αν η Κινεζική κυβέρνηση αποδεχόταν την Ευρωπαϊκή πρόταση για παύση των ερευνών για τις εταιρίες Huawei και ZTE της με αντάλλαγμα το 30% της τοπικής αγοράς, θα επρόκειτο για έμμεση παραδοχή της κρατικής εμπλοκής στην χρηματοδότησή τους. Αντίθετα, αν η Κινεζική κυβέρνηση αποποιούταν την εμπλοκή της, τότε θα είχε το δικαίωμα να επιβάλει αντίμετρα εναντίον των Ευρωπαίων κατασκευαστών, όσον αφορά στη δραστηριοποίησή τους στην Κίνα.
Επίσης, φέρεται ότι ο Επίτροπος De Gucht έχει επίσης ζητήσει από τις δύο κινεζικές κατασκευαστικές εταιρίες να αυξήσουν τις τιμές τους κατά σχεδόν ένα τρίτο για την αποφυγή των ισχυρισμών περί των υπερβολικά χαμηλών τιμών μέσω αμφισβητούμενων πρακτικών.
«Ζητώντας κινεζικές εταιρείες να αυξήσουν την τιμή των εξαγωγών τους προς την Ευρώπη δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια προσπάθεια να τους διώξουν από την ευρωπαϊκή αγορά», δήλωσε στους Global Times, ο Bai Ming, ερευνητής της Κινεζικής Ακαδημίας Διεθνούς Εμπορίου και Οικονομικής Συνεργασίας του Υπουργείου Εμπορίου.
Μια αντιπροσωπεία από το Υπουργείο Εμπορίου της Κίνας συναντήθηκε με ανώτατους αξιωματούχους του της Επιτροπής Εμπορίου της ΕΕ την Παρασκευή για να αναζητήσει έναν τρόπο να διευθετήσει το ζήτημα χωρίς να πυροδοτηθεί εμπορικός πόλεμος.